Ciutat

L’Ajuntament planeja intervenir el servei de neteja davant l’ERO d’Smatsa

L’Ajuntament obre la porta a prendre aquesta mesura extraordinària

L’Ajuntament intervindrà el servei de neteja mitjançant un Decret després d’una trobada entre el govern municipal i els representants dels treballadors d’Smatsa per tractar l’ERO que planeja la companyia. És la primera vegada que l’Ajuntament estreny el cercle fins a aquest punt en relació a la gestió.

El govern local mou fitxa i torna a rebutjar els 43 acomiadaments previstos per la concessionària, així com la modificació de les condicions de treball de part dels treballadors. “Davant la situació excepcional, el servei es veu greument afectat, un fet que ha reconegut la mateixa empresa”, ha exposat el regidor de Serveis Municipals a D.S, que apunta que els acomiadaments -recalca que representen el 14% de la plantilla- suposarien un “empitjorament” d’un servei “ja precari”.

La disputa

Smatsa ha justificat fins ara els acomiadaments per l’aplicació de la nova Instrucció Tècnica de Facturació (ITF), un instrument de control que l’Ajuntament vol aplicar a l’empresa per comprovar que acompleix allò estipulat a la concessió. La concessionària creu que s’eliminen 4.000 serveis anuals de neteja i es redueix en 1,2 milions d’euros el contracte.

Per al govern sabadellenc, aquests arguments són part d’una “una estratègia per aturar i obstaculitzar el control” sobre la companyia. Així mateix, recorda que la partida pel 2019 es mantindrà intacta, sense cap reducció respecte l’exercici anterior (20 milions d’euros, aproximadament).

Com seria la intervenció?

La intervenció que s’estaria plantejant el govern local tindria sustentament legal amb el decret 17/1995 sobre el Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals. Es podria estendre mentre l’Ajuntament considerés que l’empresa no acompleix el contracte durant un període màxim de dos anys. L’Ajuntament s’encarregaria així de la prestació directa del servei a través d’una nova figura, l’interventor-administrador de l’empresa.

El govern local aprovarà un decret d’alcaldia per efectuar la intervenció. A partir d’aquí, Smatsa tindrà vuit dies laborables per presentar al·legacions.

El govern, amb els treballadors

Després de la reunió d’aquesta tarda, l’Ajuntament s’ha col·locat al costat de la plantilla i ho ha fet fins al punt que adverteix a Smatsa que podria “intervenir” el servei de neteja. El govern no es planteja aquesta opció per primer cop davant una situació que titlla de “greu”, tant pel que fa a la difícil situació dels treballadors com per la mateixa prestació del servei. Així mateix, l’executiu es posa al costat de la plantilla i apunta que vol estar “present” al procés de mediació.

Comentaris
To Top