Ciutat

Smatsa preveu acomiadar 43 treballadors

Des del comitè d’empresa proposen seure en una taula per buscar alternatives a l’ERO

Operaris d'Smatsa / LLUÍS FRANCO

La concessionària de la recollida d’escombraries i neteja de la ciutat, Smatsa, ha presentat un ERO per acomiadar 43 treballadors, segons ha pogut saber el D.S. de fonts sindicals i l’empresa ha confirmat a l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Els treballadors d’Smatsa reclamen una mesa de treball entre el comitè d’empresa, Smatsa i l’Ajuntament per mirar d’evitar l’ERO presentat per la concessionària. Així ho ha transmès el comitè d’empresa en un comunicat. Aquest matí el personal de l’empresa s’ha reunit amb Smatsa i ahir ho va fer amb el consistori.

Des del comitè es mostren preocupats per la “deriva” que estan prenent les accions de les dues parts del conflicte, on lamenten que hi ha una manca de diàleg entre l’Ajuntament i la direcció d’Smatsa. “No acceptarem ni acomiadaments ni retallades de condicions laborals”, asseguren els representants dels treballadors. Per aquest motiu, des del comitè d’empresa d’Smatsa demanen crear una mesa de treball entre les tres parts per mirar de resoldre la disputa, analitzant alternatives per aconseguir “que mantenir la ciutat neta no sigui un problema”.

Reunits divendres, el regidor de Serveis Municipals de l’Ajuntament, Lluís Perarnau, va transmetre al comitè d’empresa que el govern “no tolerarà els acomiadaments”, però els treballadors van reclamar explicacions a Perarnau de com ho evitaran i, segons ells, aquest els va emplaçar a la setmana que ve. Perarnau ha assegurat avui al D.S. que l’objectiu del govern és teixir una “estratègia conjunta” amb els sindicats per intentar evitar els acomiadaments, una tasca que segons el consistori passaria per buscar l’ajuda del departament de Treball de la Generalitat.

En els darrers dies, tant el govern local com Smatsa han exposat opinions contraposades sobre l’origen del conflicte, l’aplicació de la nova Instrucció Tècnica de Facturació (ITF). Segons ha reiterat avui Perarnau, la ITF “és que es presentin les factures com diu el contracte”, ja que assegura que fins ara “no es feia correctament”. L’Ajuntament diu que segons el contracte Smatsa ha de cobrar pels serveis prestats independentment dels equips posats a disposició, i la concessionària defensa el contrari.

El comitè d’empresa d’Smatsa el formen 13 persones, quatre representants de CCOO, UGT i CGT i una altra d’USOC. En total, a la concessionària hi ha uns 400 treballadors.

La CGT qualifica la situació de xantatge

D’altra banda, des del sindicat CGT reclamen a l’Ajuntament que eviti qualsevol acomiadament. En un comunicat el sindicat assegura que l’anunci de l’ERO i el que qualifiquen de “modificació substancial del contracte” és una “amenaça i un xantatge” als treballadors i a la població de Sabadell. La CGT recorda les vinculacions d’Smatsa en el cas Mercuri, i de la seva matriu, el grup Vendex, en el cas Pokemon i assegura que donarà suport a totes les mobilitzacions que impulsin els treballadors de l’empresa per evitar el que qualifiquen de mesures “antisocials”.

Comentaris
To Top