Publicitat
Diners

La impressió 3D i la robòtica estan accelerant la quarta revolució industrial

IAM3DHub, una de les empresses que es va presentar ahir al Centre d’Empreses Industrials
IAM3DHub, una de les empresses que es va presentar ahir al Centre d’Empreses Industrials / CEDIDA

El polietilè verd redueix el CO2 a l’atmosfera. Per això, l’empresa Arcas Envasos Plàstics S.L., de Castellar del Vallès ha iniciat un projecte per fabricar pots i ampolles amb aquest material. Aquest és un dels casos d’èxit que mostren de quina manera les tecnologies avançades s’estan aplicant a la maquinària i al packaging a les empreses catalanes. El Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta va acollir dijous la sisena edició del Fòrum de Tecnologies i Innovació, que va reunir 80 agents que van intercanviar experiències.

La fabricació additiva i impressió 3D, i la robòtica estan revolucionant el sector. “Estem davant de la quarta revolució industrial? Estem convençuts que sí”, va reflexionar en veu alta el president del Packaging Cluster, Artur Costa. Al Fòrum de Davos del 2016 va aparèixer el concepte de la indústria 4.0, impulsada per termes com Internet of thinks, nanotecnologia, robots, intel·ligència artificial, drons i impressió 3D, que “ja estan al nostre abast avui dia”, va constatar Costa.

Els assistents a la jornada van confirmar aquesta afirmació. L’IAM3DHub, situat a Terrassa, té com a objectiu accelerar l’adopció i el desenvolupament de tecnologies de fabricació additiva i impressió 3D als sectors productius d’Europa. L’investigador principal d’aquest hub, Óscar Alonso, va explicar que amb els alts nivells de producció d’aquests equipaments tecnològics per a alguns components de presèries “ja surt rendible econòmicament i tècnicament fer-los amb la fabricació additiva”.

La robòtica també és un dels conceptes actuals. Tot i això, a Staübli Española, amb seu a Sabadell, ja fa anys que hi treballen. Segons el director de la divisió de Robots d’aquesta empresa, Josep Maria Serra, va indicar que l’aplicació robòtica a la indústria 4.0 permetrà fer “lots més reduïts” i un “manteniment predictiu” de la producció amb el big data amb el qual es podran evitar les aturades. El repte és, ara, incrementar el nivell de seguretat perquè els robots estiguin presents en sectors com el farmacèutic i d’explosius.

Canvi en els consumidors

La presència cada vegada més important de les plataformes de venda en línia requereixen innovació en el disseny i seguretat en el packaging. Segons Roger Font, d’Eurecat, distribuir producte fresc en menys de 24 hores serà una “revolució” en el sector.

Publicitat
Comentaris
To Top