Ciutat

Smatsa, treballadors i Ajuntament, cara a cara per l’ERO

La gerència d’Smatsa, els treballadors i l’Ajuntament es reuneixen dimarts per trobar una solució al conflicte

Assemblea dels treballadors d'Smatsa del passat dijous / Óscar Espinosa

Una reunió d’urgència per desencallar la situació. La gerència d’Smatsa, els treballadors i l’Ajuntament es reuniran demà per trobar una solució al conflicte arran de l’anunci d’un ERO per part de la concessionària, que afectarà 43 treballadors de la companyia –14% de la plantilla–. La trobada arriba just en moment difícil pel conflicte, amb l’amenaça dels treballadors d’anar a una vaga, el que deixaria Sabadell sense servei de neteja i recollida d’escombraries.

Les tres parts han acceptat així la trobada a tres, proposada pels treballadors el passat divendres. Els posicionaments ara per ara són contraposats: Smatsa exigeix la retirada de l’instrument per a comprovar la seva facturació per aturar l’ERO, mentre que el govern local insisteix que cal exercir un control sobre els comptes de l’empresa. Per la seva banda, els treballadors consideren que han “carregat amb el pes” de les decisions. A la reunió també hi assistirà un representant de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell com a observador.

Tant plantilla com el govern local rebutgen els acomiadaments que Smatsa va anunciar el passat 9 de novembre. L’empresa justifica l’ERO perquè considera que el nou instrument de control, la ITF, suposa una reducció en el contracte en 1,2 milions d’euros.

Les exigències del comitè

El comitè d’empresa té una màxima: evitar l’ERO per totes les vies ja que no acceptarà cap acomiadament. José Luis Romero (CCOO) exposa la contradicció de la situació actual respecte la de fa tot just unes setmanes, quan els treballadors negociaven una millora del conveni actual, que expira el 31 de desembre. “La negociació se n’ha anat en orris“, explica Romero en declaracions a D.S.

Així mateix, Braulio Campoy (UGT) assenyala que la trobada ha de servir perquè tant Smatsa com l’Ajuntament atorguin “explicacions” davant la “desinformació” davant la que es troben. Segons ha pogut saber aquest diari, els representants dels treballadors exigiran una participació activa de les parts més enllà de la reunió sol·licitant l’assistència tant del gerent de l’empresa, Eugenio Díaz, com de l’Ajuntament en l’assemblea de treballadors del proper dijous.

Entre la vaga i la intervenció

A la reunió s’arriba en un context complicat per les desavinences. Tant els treballadors com l’Ajuntament ha redoblat la pressió. La plantilla ha activat ja el preavís de vaga, que suposarà que es puguin fer una aturada –fins i tot indefinida– a partir del 30 de novembre. Mentrestant, l’Ajuntament prendrà una mesura excepcional aquesta mateixa setmana: s’iniciarà el procés per intervenir Smatsa amb l’objectiu d’evitar els acomiadaments. Ambdós escenaris –la vaga i la intervenció– estan condicionats a les reunions que es produiran en els propers dies entre les parts.

Comentaris
To Top