Ciutat

Els delictes del Mercuri, en risc de prescriure?

Sabadell Lliure de Corrupció commemora el sisè aniversari de la descoberta de la macrocausa

Cedida

El matí del 27 de novembre de 2012, els Mossos d’Esquadra van escorcollar l’Ajuntament de Sabadell. Va esclatar així el Cas Mercuri, una macrocausa judicial que avui just compleix sis anys de vida. Amb motiu d’aquesta efemèride, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha organitzat aquesta tarda al vespre un debat sobre l’estat del cas, el qual denuncien que avança “lentament” per la via judicial.

Un dels advocats de l’organització, Raul García Barroso, que exerceix d’acusació popular en la macrocausa, i la periodista de Nació Digital i autora del llibre Cas Mercuri, la galàxia Bustos, Sara González, s’han encarregat d’analitzar les repercussions jurídiques i polítiques del cas de corrupció.

González ha reflexionat sobre els efectes de la corrupció a Sabadell, que ha qualificat com un “patiment col·lectiu de ciutat” que demostren fins a quin punt les “oligarquies polítiques i econòmiques han fet i han desfet com han volgut”. La periodista ha posat de relleu que sovint la mirada es posa sobre els corruptes i no pas els corruptors, i que la ciutadania ha callat o bé per “connivència” o per “pors”, problemes que s’arrosseguen fins avui.

Perill de prescripció

Davant el ritme lent de la macrocausa –només una de les peces té sentència–, des de l’organització s’ha alertat del risc de prescripció de delictes. “Són sumaris superllargs, i en el cas Mercuri hi ha risc de prescripció, perquè estem al 2018”, ha apuntat l’advocat Barroso, un argument que també ha recolzat González, que ha posat de relleu la lentitud del procediment. “La justícia és més injusta quan triga anys en arribar”, ha sentenciat la periodista.

Sabadell Lliure de Corrupció acusa el gerent d’Smatsa de “faltar a la veritat” del cas Mercuri

Barroso ha estat l’encarregat de treure l’entrallat de la peça 28 del Cas Mercuri, referent a la concessió suposadament fraudulenta del servei de neteja viària i de recollida d’escombraries a Smatsa. Barroso ha considerat que és “la trama més complexa” que mai ha hagut d’afrontar com a advocat.

Així mateix, ha comentat les principals conclusions de la investigació dels Mossos d’Esquadra, clau per a una peça que pren ara especial relleu enmig de la vaga convocada pels treballadors i la intervenció anunciada per l’Ajuntament.

Comentaris
To Top