Ciutat

Divisió del govern davant d’Smatsa

Berlanga, Serracant i Martínez, durant el ple / Óscar Espinosa

El govern ha votat dividit una moció sobre la resolució del conflicte d’Smatsa. Unitat pel Canvi i Guanyem han donat suport a un text de Cs que proposa una mediació externa per resoldre el conflicte, mentre que Crida per Sabadell i ERC ho han rebutjat. Tot plegat ha estat en un ple municipal crispat, per les diferències entre els grups i per la irrupció –amb escridassades– dels treballadors a l'Ajuntament.

La divisió en el vot ha permès que s’aprovi el text, que no és vinculant però que té valor polític, perquè té lloc dies després de l'activació de la intervenció de l'Ajuntament.

La proposta de Ciutadans passa per incorporar una mediació externa que permeti que Ajuntament i Smatsa arribin a un acord i la modificació de l'annex de la Instrucció Tècnica de Facturació (ITF), el principal escull entre Smatsa i l'Ajuntament.

Mig govern, a favor de la mediació...

"Ha de prevaldre l'interès de la ciutat per sobre dels interessos partidistes", ha exposat Marisol Martínez (Guanyem Sabadell) en un missatge dirigit a la Crida. La regidora ha desvinculat l'ERO i la ITF de la investigació sobre l'adjudicació del contracte, investigat en el marc del Cas Mercuri. "El procés penal ha de seguir el seu curs i no interferir en tot això", ha sentenciat Martínez.

L'altre soci del govern que ha votat a favor de la moció, Unitat pel Canvi, ha defensat la mediació proposada per Cs però ha fet una defensa per trobar sortides en el marc de la llei. "Hem de trobar sortides però respectant la legalitat", ha exposat el regidor.

... i mig es manté en la intervenció

La Crida i ERC han mantingut les posicions. El regidor de Serveis Municipals, Lluís Perarnau, ha insistit que el govern es troba davant d'un "xantatge" de la direcció d'Smatsa, que condiciona els acomiadaments a l'aplicació d'un sistema de control sobre les factures.

Publicitat

Entre crits de "dimissió" dels treballadors concentrats just a la porta de la sala de plens, Perarnau ha estat taxatiu sobre la proposta de Ciutadans, que per a ell entra en contradicció amb el correcte compliment d'un contracte que es va fer d'origen de manera "temerària": "L'empresa vol que arreglem el contracte a canvi d'anul·lar l'ERO", ha exposat.

Juli Fernàndez (ERC) ha intervingut en la mateixa línia i ha sortit en defensa de la intervenció, després de la qual ha assegurat que es reincorporaran els treballadors.

La plantilla d’Smatsa esclata a l’Ajuntament: “Perarnau, dimissió!”

Quasi tota l'oposició dona suport a Cs

Cs ha plantejat la seva moció com una contradicció entre trobar una solució o apostar pel conflicte. "Si el partit del govern vol una vendeta política contra l’empresa tindrem un problema com a ciutat. Si parlem d’un conflicte administratiu podem trobar una solució", ha apuntat Adrián Hernández.

Tant el PSC i el PP han acusat a part del govern d’estar "sotmès" a la línia política de la Crida. "Estan actuant com uns piròmans", ha apuntat el regidor popular, Esteban Gesa, que s'ha preguntat: "On s’ha vist que en una ciutat de 200.000 habitants el govern estigui pendent de 100 o 150 persones?".

Per contra, el PDECat ha rebutjat la moció perquè ha considerat que no contribueix a sortir de l'embat. "Aquesta moció només servirà per prollongar aquesta situació d’indefinició", ha exposat el portaveu demòcrata, Carles Rossinyol.

Crispació entre els treballadors

Els treballadors han repetit des del vestíbul de l'Ajuntament crits a favor de la dimisió del regidor de Serveis Municipals, Lluís Perarnau, i d'altres membres del govern, com l'alcalde i el primer i el segon tinent d'alcalde. "Dimissió, dimissió, dimissió!", s'ha escoltat repetidament a l'interior del ple. Davant dels crits, l'alcalde Serracant ha cridat l'atenció fins a tres vegades a la plantilla d'Smatsa i ha pres la decisió de tancar la porta de la sala de ple.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top