Vallès

La Floresta obre el camí per esdevenir EMD

El debat de la ‘autodeterminació’ de la Floresta ha començat. Aquest barri de Sant Cugat ha començat a plantejar la possibilitat de configurar-se com estructura administrativa pròpia dependent de l’Ajuntament. La iniciativa, com tants altres moviments d’aquest tipus, té el seu origen en la frustració davant els reiterats incompliments pel govern municipal. “Les estructura actuals de participació no ens funcionen”, assenyala Ramon Piqué, un dels veïns de la Floresta que està abanderant el projecte.
Si la proposta segueix endavant, el procés passarà necessàriament per una consulta popular no vinculant, prevista en la llei de consultes no referendàries i que hauria de convocar l’Ajuntament de Sant Cugat. Per a això caldria que almenys un 5% dels veïns de la Floresta ho sol·licitessin amb una recollida de signatures. Això significa al voltant d’unes 220 signatures per a requerir la consulta en un barri amb uns 4.500 habitants. L’Ajuntament de Sant Cugat podria posar les regles del joc i definir quin hauria de ser el nivell de participació mínim per considerar vàlida la consulta. Malgrat tot això, es tracta d’una consulta no vinculant i seria l’Ajuntament de Sant Cugat qui tindria la última paraula. Una decisió que hauria de ser avalada per la majoria de forces del plenari.

Entitat ‘desconcentrada’

No obstant això, la possibilitat d’erigir-se com Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), d’entrada, no podrà ser una realitat ja una modificació en la llei de règim d’administracions locals aprovada pel partit popular restringeix la creació de noves EMD. Tot i això s’inclou la possibilitat de ser una entitat ‘desconcentrada’, que permetria assumir les mateixes competències d’una EMD tot i no tenir ni estructura jurídica pròpia ni plenari.

Vies de negociació

Tot i que la proposta sorgeix d’un descontentament prolongat, Piqué no tanca la porta seure a negociar per tancar acords que millorin les seves condicions. “Volem més poder decisió i l’ajuntament ho pot aconseguir a través d’altres vies”, destaca Piqué que assenyala que si la proposta de l’EMD venç en la consulta “haurem de parlar de competències i de pressupost”, amb la qual cosa veu necessari “des de ja” un diàleg entre les dues parts.
Així i tot, la plataforma en defensa de l’EMD considera que ja no hi ha marxa enrere i que difícilment el govern de Sant Cugat podrà apaivagar la voluntat del barri per assumir més poder de decisió. “El debat ha arribat per quedar-se”, sentencia Piqué.

Comentaris
To Top