Ciutat

Les entitats reclamen participació i responsabilitat en el Dia dels Drets Humans

La Síndica de Greuges reuneix a Creu Roja, Caritas i SCAI en el 70é aniversari de la Carta que recull els drets humans

La taula rodona: d'esquerra a dreta, Josep Masip, Eva Abellán, Salvador Obiols, Rita Huygens i el presentador de l'acte / VICTÒRIA ROVIRA

“Vivim en una ciutat on encara hi ha molta feina per fer per garantir els drets humans”. Així de contundent obria la Síndica de Greuges, Eva Abellán, la taula rodona Protagonistes. Defensem els drets humans a la ciutat. Aquest vespre, Abellán ha reunit a la casa Durà el president de Creu Roja Sabadell, Josep Masip; el director general de Caritas Diocesana de Terrassa, Salvador Obiols, i la presidenta de l’SCAI, Rita Huybens.

La trobada forma part de la trentena d’actes coordinat per l’Ajuntament com a commemoració del 70é Aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. “Aquests dies els demanava a les meves filles pels drets fonamentals i els sentien com quelcom molt llunyà… per què?”, es preguntava Abellán, i la resposta l’han anat desgranant els ponents al llarg del vespre.

Masip, Obiols i Huybens han coincidit en que és necessària la responsabilitat de la societat -de cada ciutadà- per garantir els drets. “No m’agrada dir el tòpic de que les entitats fem allò que no fa l’administració: tots els actors sumem, i és necessari que tots ens posem mans a l’obra”, reclamava Masip. “Els ciutadans no hem de pensar que la nostra feina es redueix a donar un paquet de cigrons una vegada l’any”, ha reflexionat Huybens.

El dret a l’habitatge, a l’educació o al treball digne han estat els temes més prominents durant la trobada, concretats en fenomens com el sensellarisme a Sabadell, els treballadors pobres -persones amb un sou precari i més despeses de les que es poden permetre- o les beques menjador. “El nostre objectiu com a entitats no ha de ser incrementar les beques menjador, sino el contrari: hem d’aconseguir que es donguin menys… perquè ja no siguin necessàries”, ha assegurat Obiols.

A més de la crítica –“el 10% de les persones que atenem viu en pisos ocupats, és una vergonya el que ha passat amb els bancs!”, ha dit Obiols-, també s’ha parlat de les iniciatives que s’estan duent a terme a la ciutat per avançar en garantir aquests drets -el rebost solidari, les escoles de barri o la iniciativa housing first en són algunes- o que es podrien començar, com un alberg llargament reclamat per les entitats o una targeta moneder a nivell estatal.

Comentaris
To Top