Diners

Mostres que generen experiències de consum

Jordi Calduch i Mònica Lanao, a la seu de Sampling Innovations, situada al polígon de Can Roqueta de Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

Una experiència per al consumidor. Aquest és el valor que ha aconseguit donar a les mostres de perfumeria i cosmètica l’empresa Sampling Innovations, que té la seva seu al polígon de Can Roqueta de Sabadell i factura 5 milions d’euros creant monodosis d’aquests productes per a companyies d’Espanya, Anglaterra, França, Portugal i Alemanya.

El camí per arribar fins aquí, però, no ha estat fàcil per a Jordi Calduch i Mònica Lanao, el director general i la directora tècnica de Sampling Innovations. Calduch era el director general de Copacker, a Rubí, quan un canvi d’accionistes va provocar la seva marxa després d’arribar a un acord. Va buscar feina i li van oferir diferents projectes. “No em motivaven”, recorda l’empresari. L’any 2008, en plena crisi econòmica i inspirats per un model de negoci que ja existia a Anglaterra, van decidir emprendre un projecte per innovar en el sector de les mostres i les monodosis. 

Des d’un despatx a Barcelona i després des d’una oficina a Mataró, van haver de treballar de valent perquè els clients apostessin per ells. Aleshores, les marques no tenien prou recursos per realitzar promocions i, a més, els bancs no facilitaven finançament. Només van obtenir una ajuda de 3.000 euros de l’Estat atorgada a Mònica Lanao pel fet de ser dona.

Malgrat les dificultats, l’empresa va anar creixent un 25% cada any. A partir del 2012 es van instal·lar a Can Roqueta perquè ja necessitaven una nau per posar-hi maquinària per produir les mostres i un magatzem. Van poder eixugar els deutes i reinvertir els beneficis –més de 2 milions d’euros– en màquines, instal·lacions i contractació de personal. L’objectiu ara és assolir en els pròxims 10 anys els 20 milions d’euros de facturació. Compten amb una plantilla fixa de 35 persones amb 10 llocs més temporals a Sabadell.

ADN internacional

Sampling Innovations va néixer amb un ADN internacional. Des dels seus inicis té presència a Anglaterra, amb un rol més comercial –amb una plantilla de sis persones– i una cartera de 25 clients. També treballen per a sis firmes de França i tres de Portugal. 

En tot cas, Espanya és el seu principal mercat, on disposen de 32 clients. Es tracta d’empreses del sector de la cosmètica, com ara laboratoris farmacèutics que tenen línies de productes per vendre a farmàcies. A més, creen mostres per a perfumeries com Puig i Chanel, que busquen arribar al consumidor d’una manera més fàcil. Ofereixen perfums en format de sachets (bossetes tancades hermèticament), sobres, blísters, etiquetes, vials o polímers i resines.

El secret de l’èxit és “ser proactius a presentar solucions i fer que el client les toqui”, indica Calduch. L’objectiu és créixer en el desenvolupament d’experiències per al consumidor que l’acabin convencent a comprar el producte. Fins i tot, fent-lo pagar un petit import per la mostra. Ara també s’han endinsat en la tecnologia, la realitat i la intel·ligència virtual. Un altre vessant és la manera que es rep el producte. Amb la venda per Internet, “hem d’aconseguir que el consumidor també prengui una decisió de compra a casa”, diu Calduch.

“Necessites passió”

1. Aconsellaria emprendre un projecte empresarial?

No en tinc cap dubte. Tothom que tingui la passió i l’energia per a una idea en què creu hauria d’intentar-ho, però necessites la passió, la convicció, la força i l’energia, perquè no serà fàcil. 

2. Quines dificultats s’ha trobat en aquest camí?

La veritat és que apareixen moltes dificultats i s’ha de tenir l’energia i la perseverança d’anar-les superant. 

3. I quina va ser la pitjor?

En el nostre cas va ser aconseguir els primers clients que apostessin pel projecte. L’inici va ser molt dur i vam haver de buscar la manera de convèncer marques per fer projectes a un termini mitjà i garantint un cert retorn de la inversió.

4. Què l’ha sorprès?

No m’han sorprès gaires coses. M’he alegrat de coses. En certs moments hem tingut el punt de sort que es necessita. El millor és anar-te envoltant d’un equip potent i amb ganes de tenir èxit.

Comentaris
To Top