Oci i cultura

Més de 300 peces explicaran la història del cinema a Sabadell

El primer giny cinematogràfic dels Lumière va aterrar a la ciutat l’any 1897 de la mà d’un dentista anomenat Marçal Ballús, que el va batejar amb el pompós nom de “Lentiplasticocromocolisserprentigrahf”. A partir d’aquí comença l’idil·li entre Sabadell i el cinema, una relació que es podrà explorar a partir del divendres 18 de gener, amb la inauguració de l’exposició “Sabadell, càmera i acció. Exposició sobre la història del cinema a Sabadell”.

La mostra -oberta des d’aquest dia fins al 31 de març– està organitzada per l’Ajuntament, s’instal·larà a l’Espai Cultura Fundació 1859 i tindrà entrada gratuïta. “La iniciativa -explica el regidor de Foment de les Arts Audiovisuals, Miquel Soler– s’emmarca en l’objectiu de divulgar la història del cinema a la ciutat, que és molt rica i que hem de reivindicar com a pròpia”.

L’exposició està comissariada per Albert Beorlegui i Tous, periodista, comentarista cinematogràfic, coautor amb Josep Torrella del llibre Sabadell, cent anys de cinema (1996) i director -fins al 2016- del programa cultural de Ràdio Sabadell La Caixa de Pandora. Sota la seva direcció, l’exposició mostra les primeres exhibicions de cinema als teatres de l’època, com el Cervantes, el Campos i l’Euterpe.

“Sabadell, càmera i acció” s’estructura en dotze seccions que ressegueixen la història del cinema a la ciutat i es complementa amb prop de 300 objectes com cartells, fotografies, pòsters i objectes dels cinemes. La mostra es fa testimoni de les èpoques daurades i els punts més baixos del setè art a la ciutat.

La Fundació 1859 Caixa Sabadell ha cedit gratuïtament l’espai on s’allotja l’exposició, i també hi han col·laborat, facilitant els materials i objectes que es veuran a l’exposició, el Museu d’Història de Sabadell, l’Arxiu Històric de Sabadell, l’Arxiu-Col·lecció Lluís Benejam, l’Arxiu Farran, la Col·lecció Jordi Tomàs, els Cinemes Imperial, la Filmoteca Española i la Filmoteca Nacional de Catalunya.

Comentaris
To Top