Diners

Josep Oliu: “No hi ha cap perill de bombolla immobiliària”

El president del Banc Sabadell analitza les perspectives econòmiques de l’any a la Cambra

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, i el president de la Cambra de Sabadell, Antoni Maria Brunet / ÓSCAR ESPINOSA

“No hi ha cap perill de bombolla immobiliària”. El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ho ha assegurat aquest matí a la conferència Perspectives econòmiques dins del Fòrum Club Cambra Sabadell. Davant d’un auditori ple de gom a gom, Oliu ha analitzat la situació econòmica internacional, espanyola i de l’entitat financera sabadellenca.

El president del Banc Sabadell ha constatat que el mercat immobiliari està en un cicle expansiu. Però ha indicat que encara a Barcelona, als voltants de la capital catalana i a Madrid  “hi ha dèficit d’oferta de les promocions d’obra nova”. En aquest sentit, ha recordat que abans de la crisi es construïen gairebé un milió d’habitatges a l’any, ara oscil·la en unes 100.000. “Això és normal i està fins i tot una mica per sota de l’equilibri, per tant, no hi ha bombolla”, considera Oliu que, fins i tot, Oliu preveu un augment de preus que sumat a política conservadora a l’hora de concedir els prèstecs evita el risc que va haver-hi.

Això sí, Oliu s’ha mostrat preocupat per l’elevat deute públic espanyol, que en relació al PIB és d’un 98%. En aquest sentit, ha recordat que abans de la crisi, el deute era del 40%. “Si ara ens enganxés una crisi partint del 98% del deute públic, no sé on aniriem a parar”, ha alertat. Si més no, ha assenyalat que hauríem d’estar en superàvit.

El “llast” del TSB i el retorn a la rendibilitat

Els problemes de migració del TSB al Regne Unit que “ens ha costat suor, molts mals de cap i nit sense dormir” ha estat un dels temes al qual s’ha referit Oliu. De fet, els resultats del Banc Sabadell del 2018 sortiran “molt condicionats”, per aquests extracostos. “Ens ha costat un dineral”, ha reconegut.

Una vegada s’ha resolt aquestes dificultats, la filial anglesa “té una capacitat i consolidació de valoren els dos o tres propers anys”. Segons Oliu, però, els mercats no percebran aquesta millora en dos o tres trimestres seguits. En el 2019, el Banc Sabadell no tindrà el “llast” de la migració del TSB. Per això, el president de l’entitat financera afirma que tornarà “a la senda de la rendibilitat”.

Pel que fa al cost del risc, és a dir, la part dels crèdits problemàtics, la tendència és a la baixa després de la venda dels immobles aquest any. El banc ha tret aquest any més 12.000 milions d’actius immobiliari del balanç. “Havia estat 120 punts bàsics, ara està a 0,60 punts bàsics i ha d’arribar a 0,40 punts bàsics”, ha assenyalat

El gran repte estratègic pel Banc Sabadell ara és la digitalització.  Oliu ha defensat que “el nostre lideratge és d’empreses” i s’ha marcat com a objectiu enfortir el banc com a líder en pimes. Per tot plegat, l’entitat financera encara aquest any amb una perspectiva postiva, tot i que “espantats pel que passa al món”.

El serial del Brexit

Oliu ha explicat que van fer la inversió al Regne Unit perquè van valorar que era un país més sòlid que l’altra alternativa que tenien, Portugal. “Hi havia riscos que a Portugal l’extrema esquerra aconseguís el poder”, ha indicat. Però ha passat el contrari. Segons el president del Banc Sabadell, a Portugal l’esquerra ha fet una bona política fiscal i, en canvi, a Anglaterra es van “enredar” amb el referèndum del Brexit. “És un culebrón“, ha remarcat sobre el procés anglès i ha afegit que “a Anglaterra estan empantanegats”.

Publicitat
Comentaris
To Top