Ciutat

Així seran les obres del Parc del Nord

La licitació de la primera fase de l’obra no serà una realitat fins el primer trimestre de 2020

El projecte pretén recuperar l’equilibri entre la ciutat i el torrent del Capellà / CEDIDA

El parc del Nord ja té un projecte assignat: el P.A.R.C (Previous Atmospheres Recovery Chapters) és el guanyador del concurs per la transformació i recuperació del parc. Una proposta que pretén recuperar l’equilibri entre la ciutat i el torrent del Capellà, en què destaquen els elements naturals i la creació d’espais urbans lligats a la ciutat, han explicat avui des de l’Ajuntament.

La licitació de la primera fase de l’obra no serà una realitat fins el primer trimestre de 2020, pel que no hi ha encara una data prevista pel seu inici. Tot i això, el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, ha recordat que ja s’han iniciat les actuacions pertinents, com ara les obres al carrer Magnolia o la transformació prevista de la plaça Nevacerrada. L’execució d’aquesta primera fase està pressupostada amb dos milions d’euros.

En què consisteix?

Es tracta d’una proposta d’actuació per quatre etapes que se centra en la recuperació del traçat de l’antic torrent del Capellà per un camí paral·lel. Es pretén convertir el parc en un connector ecològic entre el bosc de Can Deu i el riu Ripoll –passant per Can Puiggener–, amb places a la cruïlla de camins. Un dels objectius és integrar els barris en el parc, pel que la vegetació entrarà pels carrers. “La idea guanyadora havia de fer una mirada de transformació del sector nord lligat al riu Ripoll”, ha explicat Rosa Martínez, cap de Projectes Ciutat.

Així serà la unió entre el Bosc de Can Deu i el Parc del Nord / CEDIDA

“Canviar i millorar la ciutat fa il·lusió”, ha explicat Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic. Juli Fernàndez, responsable de l’Àrea de Cohesió Territorial, ha reconegut la responsabilitat de les reivindicacions veïnals com a impulsores del projecte. “És un nou acte de justícia amb la ciutat i una oportunitat molt gran de fer de Sabadell una ciutat més verda”, diu.

Què es farà a la primera fase?

La primera acció és l’obertura d’un camí entre la plaça Primavera (Can Deu) i l’entrada Parc de la Clota (Parc Fluvial del Ripoll), seguint la traça de l’antic torrent. Aquest traçat anirà acompanyat de la reconstrucció de l’orografia original del lloc: el parc formarà una vall que recollirà les aigües pluvials de la conca. Per fer-ho, caldrà dur a terme moviments de terres i construcció d’alguns murs de contenció.

Es pretén també regenerar l’ecosistema natural: una conca fluvial format pel bosc de galeria i un bosc mediterrani a les cotes més altes de la vall. Es sembraran prats i es reforçarà el trànsit d’espècies animals associades a l’ecosistema. Amb l’objectiu de lligar l’espai a la ciutat, s’iniciarà un primer assentament d’horts urbans a la part baixa del parc.

Es preveu així mateix la construcció de quatre noves places per la continuïtat del sistema urbà i es connectarà el parc amb d’altres ja existents a diferents barris.

Una reconstrucció de l’espai / CEDIDA

El jurat del concurs estava format per tècnics, representants polítics i representants veïnals. Les sis propostes finalistes es van exposar també al Centre Cívic de Ca n’Oriac i al portal web de l’Ajuntament en el marc de Decidim Sabadell, per tal que la ciutadania pogués fer les seves valoracions.  L’equip guanyador és el format per la UTE Adrià Escolano Ferrer i Inlandsis Mar & Boris Sarl d’Architecture et Paysage.

Comentaris
To Top