Oci i cultura

El Sabadell més ciclista i La Colla de Sabadell a ‘Vallesos’

Foto: Lluís Franco

El nou número de la revista ‘Vallesos’ està dedicat a la història ciclista del Vallès, on Sabadell hi juga un gran pes, i també dedica una segona carpeta a La Colla de Sabadell on s’explica què és la colla, el seu entorn i el perquè aquest any se’n celebren 100 anys.

Dimarts es va fer la presentació d’aquest nou número -el 16è- a La Llar del Llibre. A la presentació van assistir-hi en l’alcalde Maties Serracant, Cesc Prat, que ha participat en el número amb diferents articles, el músic Carles Belda, autor d’un article sobre la relació entre el patrimoni, el coneixement i el ciclisme, i també Ramon Escapa que ha participat fent un repàs a l’evolució del ciclisme sabadellenc. Tot i que estava prevista la presència de Feliu Formosa, finalment el poeta i dramaturg no va poder assistir a l’acte.

SABADELL I EL CICLISME

La primera part d’aquest número d’hiver-primavera parla del ciclisme i la seva evolució i futur al Vallés. En els diferents articles també es parla de l’estreta relació de Sabadell amb aquest esport, amb grans noms i una llarga història de ciclistes, clubs i tallers de bicis sobradament coneguts al Vallès.

Entre alguns dels artícles de la revista hi destaca una entrevista al vicepresident de la Federació Catalana de Ciclisme, el sabadellenc Xavier Costa, una pedalada del músic i ciclista Carles Belda resseguint els principals noms del ciclisme vallesà, i també una aproximació als carrils bici que es comencen a implantar i projectar després d’intents frustrats de principis dels anys noranta.

LA COLLA DE SABADELL

El número 16 de Vallèsos també inclou un gran apartat, de 19 pàgines, sobre La Colla de Sabadell. En motiu del centenari de la creació del grup d’intel·lectuals, liderat per Joan Oliver, Francesc Trabal, i Armand Obiols durant la dècada dels anys 20 es fa un repàs de la seva història amb 3 articles.

També inclou un poema inèdit del jove Joan Oliver enamorat de la sabadellenca Antònia Figueres. Es tracta d’un poema inèdit fins ara, d’un singular estil ensucrat en Pere Quart, que ha estat facilitat per la família d’Antònia Figueres.

A banda dels dos grans temes aquesta nova entrega de la revista comptarà amb altres articles i entrevistes com la de la periodista Mónica Terribas, o altres figures vallesanes com les filantròpiques Lluïsa Oller (de Cardedeu) i Conxa Puig (de Terrassa), l’escultor Ferran Capdevila (de Bigues i Riells), la cantant Ivette Nadal (de Granollers), el cineasta Enric Vilageliu (de Santa Eulàlia de Ronçana), l’escriptor Xavier Bertran (de Montornès del Vallès), el forjador Miquel Xirau (de Vilanova del Vallès), la centenària Àngela Carreras (d’Ullastrell), la nedadora Esther Núñez i el polifacètic Feliu Formosa, tots dos de Sabadell.

Comentaris
To Top