Publicitat
Oci i cultura

La sabadellenca Marta Orriols guanya el Premi Òmnium amb ‘Aprendre a parlar amb les plantes’

L'autora de la novel·la 'Aprendre a parlar amb les plantes', Marta Orriols / ACN

Aprendre a parlar amb les plantes, de la sabadellenca Marta Orriols, ha guanyat aquest dimecres el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. Editada per Periscopi, la novel·la té com a protagonista la Paula, una dona que ha de superar la mort de la seva parella després d’un accident. Les altres dues finalistes aspirants al guardó eren Sobre la terra impura, de Melcior Comes i La memòria de l’oracle, de Pere Joan Martorell. És la segona edició d’aquest guardó, el més ben dotat per a una obra publicada: 20.000 euros directes i 5.000 més per a promoció.

En una entrevista a l’ACN, Orriols va dir que la literatura intimista reflecteix què és la vida amb aquestes gestes de petits herois com la Paula, la protagonista d’Aprendre a parlar amb les plantes. Ella és una professional neonatòloga, una persona que “arrenca i porta cap a la vida nadons que estan al límit i gairebé sempre guanya la mort”. Quan la Paula rep la notícia de l’accident de la seva parella, la mort passa a convertir-se per a ella en “un enemic”, va dir en l’entrevista a l’ACN. El llibre va aixecar molta expectació i es va traduir al castellà, francès, alemany, italià, hebreu i neerlandès.

Després de conèixer que era la guanyadora, Orriols ha explicat que estava molt emocionada i s’ha mostrat molt agraïda. Ha dedicat el premi a “la memòria” del pare dels seus dos fills i el seu millor amic, Miquel Ferran, així com els seus dos fills. També ha agraït a Òmnium Cultural el premi i per “la tasca que fan de foment de la llengua i la literatura catalanes. Estem en un moment que necessitem com mai tenir un esperit crític ben fort i sa i la cultura és la clau per fer-ho i per això institucions com Òmnium són més necessàries que mai”.

En declaracions a l’ACN després de rebre el premi, Orriols ha dit que “la literatura que toca les emocions és un llop amb pell de xai perquè acaba sent un mirall del que som com a societat i parla de nosaltres mateixos amb tots els nostres prejudicis. Quan llegim les novel·les que van directes a aquestes emocions ens hi veiem reflectits”.

Orriols ha traslladat al president de l’entitat, Jordi Cuixart, que es troba “injustament empresonat”, que seguirà treballant amb la seva única eina que té i és el català i que espera estar a l’alçada del guardó. A l’acte, Jordi Lon, membre de la Junta d’Òmnium, ha llegit una carta de Cuixart: ha explicat que aquest premi “vol contribuir a que les lletres catalanes tinguin un sistema literari comparable en exigència i ambició al de qualsevol altra lloc del món perquè hem après a no tenir límits”.

Ha apuntat que un premi com aquest significa molt per a ella. “Jo que soc una persona incrèdula i no m’acabo de creure que sigui escriptora, potser ara m’ho hauré de començar a mirar d’una altra manera”. De fet, ha assegurat que és una gran empenta per seguir escrivint. A l’acte han intervingut tots els finalistes, que han parlat sobre els seus llibres. Tots ells han signat un exemplar de les seves obres per Jordi Cuixart.

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. La primera guanyadora del Premi Òmnium va ser la novel·la Els estranys, de Raül Garrigasait. En aquesta edició, un comitè d’experts va fer una preselecció de 24 novel·les, entre les quals un jurat format per Roser Cabré Monné, Maria Dasca Batalla, Carme Gregori Soldevila, Oriol Izquierdo Llopis, Xavier Pla Barbero en va triar tres.

L’autora

Marta Orriols Balaguer és historiadora de l’art de formació. En el camp de l’escriptura ha estudiat guió cinematogràfic a l’escola de cinema Bande à Part i escriptura creativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. És autora del blog No puc dormir, treballa ocasionalment com a lectora editorial i ha participat en l’edició del llibre Objeto de amor, d’Edna O’Brien (Lumen, 2018), encarregant-se de la tria dels contes que configuren el volum. Ha col·laborat al digital de cultura ‘Núvol’ i ara ho fa al portal de cultura ‘Catorze’, on publica cròniques literàries i culturals. El seu primer llibre va ser Anatomia de les distàncies curtes (Periscopi, 2016).

Publicitat
Comentaris
To Top