Ciutat

Esclat feminista als carrers de Sabadell: “Si ens toquen a una, ens toquen a totes”

Unes 3.500 persones es manifesten aquest vespre en el Dia Internacional de la Dona

La plaça del Doctor Robert s'ha omplert de gom a gom aquest vespre / D.S.

Més lluita feminista que mai. Una multitud lila ha sortit aquesta tarda pels carrers de Sabadell amb motiu de la jornada reivindicativa del 8-M. 3.500 persones –cinc vegades més que en la mateixa concentració de l’any passat– s'han expressat en un sol clam: cal igualtat efectiva entre dones i homes. La marxa col·lectiva ha estat especialment marcada pel record de la violació múltiple del passat 3 de febrer al barri de Can Feu.

A la pugna per la igualtat s'ha afegit la repulsa per xacres com la violència de gènere i les agressions sexuals. La manifestació ha començat en punt simbòlic, l’actual plaça de Marcet i futura plaça de les Dones del Tèxtil, i ha transcorregut per la via de Massagué fins a la plaça de Sant Roc, just davant de l’Ajuntament, on s'han realitzat els parlaments.

Els carrers, de totes i tots

La manifestació ha reclamat un espai públic segur per a elles, davant l’amenaça que representa la violència contra les dones. “No som víctimes, som supervivents”, s'ha exposat només començar els parlaments de la plaça de Sant Roc. “Totes tenim dret a viure tranquil·les pels carrers de la ciutat”, ha afegit una de les ponents, que ha estat contundent respecte a la inseguretat que senten moltes dones per les nits: “El carrer també és nostre i l’hem de poder gaudir”.

Més enllà dels carrers, la consigna contra les agressions sexuals s'ha fet extensiva a tots els àmbits on es produeix: laboral, domèstic... i fins i tot en els jutjats, una crítica clarament dirigida a les decisions que prenen el poder judicial respecte els casos de violació.

El lila, omnipresent

Com en la manifestació del matí, hi ha hagut una majoria de dones. El color predominant, el lila, es va poder veure arreu: des de les pancartes, passant per bufandes i diademes, fins a les cares d’algunes de les manifestants. El lila va servir de símbol del poder de la dona davant d’una societat que consideren d’ordre patriarcal i en què creuen que cal aplicar correctius per aconseguir la plena llibertat i igualtat de gènere.

Aquest objectiu passa per poder decidir lliurement sobre qüestions fonamentals, com l’avortament, posat en dubte per part de formacions dretanes com el PP i Vox. “La idea que només les mares esdevenen realitzades van en contra dels drets de les dones”, s'ha criticat des de l’escenari, situat just davant l’Ajuntament. “Els nostres cossos, la nostra decisió!”, ha respòs a un crit la massa aglomerada a la plaça.

S'ha reivindicat també una altra idea de feminitat, en la qual la dona no senti pressions externes i pugui ser com vulgui. “Tots els cossos són macos. Prou de decisions mediàtiques sobre com hem de ser”, ha sentenciat just abans d’un reclam que no entén de distincions: “Podem ser altes, baixes, grasses, primes... Si ens toquen a una, ens toquen a totes!”.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top