Ciutat

Les associacions de veïns catalanes insten les administracions públiques a retirar l’amiant dels barris

Un moment de la trobada de la CONFAVC / ACN

La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) ha instat les administracions públiques a retirar l’amiant dels barris “de forma segura i controlada”. Aquesta és una de les mesures que l’entitat, reunida en assemblea a Sabadell, ha aprovat incloure al Pla de Treball pel 2019, en el qual també s’han afegit altres propostes reivindicatives. Entre aquestes, destaquen el seguiment de les polítiques contra la contaminació ambiental i de la gestió de residus a cada municipi, la reducció de barreres arquitectòniques a les ciutats, l’impuls de la participació veïnal als consells del Departament de Salut i el foment del lloguer assequible a través d’iniciatives com la cooperativa Omplim Els Buits.

La 34a assemblea de les associacions veïnals de Catalunya, que ha aplegat aquest dissabte un centenar d’activistes al Centre Cívic de la Creu Alta de Sabadell, ha aprovat incloure al Pla de Treball pel 2019 pressionar a les administracions públiques perquè iniciïn els treballs de retirada immediata de l’amiant de les poblacions per tal de complir amb les normatives europees.

Es tracta d’una esmena formulada des de la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès i de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i acceptada pel Pla de Treball de la CONFAVC. De fetm el tema de la retirada de l’amiant ja s’havia abordat amb la demanda d’una reunió abans de finals d’abril amb els departaments de Salut i Treball de la Generalitat, les entitats municipalistes i el col·lectiu de persones afectades.

En l’assemblea, a més d’exposar la necessitat que la CONFAVC es doti d’un Codi Ètic, també s’ha aprovat per unanimitat un nou Marc Estratègic que té com a objectiu que l’entitat es renovi i s’adapti a les noves necessitats i realitats dels barris actuals. Alguns dels eixos de treball proposats consisteixen en procurar la unitat d’acció des de la lluita i la mobilització, perseguir un model d’entitat sostenible econòmicament i més descentralitzat, promocionar nous lideratges amb perspectiva de gènere o fomentar una ciutadania crítica, compromesa i informada a través de la defensa de la democràcia.

Mig segle de federació veïnal a Sabadell

L’assemblea ha arrencat amb la benvinguda del president de l’entitat veïnal de la Creu Alta, Rubén Cantó, acompanyat de la dirigent veïnal Isabel Otero, membre de la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès, que ha exposat problemàtiques de la comarca, com la contaminació de l’amiant o el tancament del servei oncològic infantil de l’Hospital Taulí, que donava cobertura a 400.000 persones.

Per la seva part, el president de la FAVSabadell, Manuel Navas, ha fet un repàs històric de l’aportació del moviment veïnal de la ciutat, coincidint amb la commemoració dels 50 anys de la Federació, i ha alertat del perill del ressorgiment dels moviments feixistes.

El president de la CONFAVC, Jordi Giró, ha posat en valor la importància d’aprovar el Marc Estratègic de l’entitat “per filar el futur que ens implica també a totes les associacions veïnals i federacions”.

D’altra banda, el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, ha posat èmfasi en el valor de les associacions com a “eines importants de transformació social”, mentre que l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha tancat l’acte destacant el “paper creatiu i d’innovació” dels moviments socials com a creadors de polítiques públiques. “Les entitats socials no només són elements de reivindicació, sinó d’imaginació en l’acció política”, ha reblat Serracant.

Comentaris
To Top