Diners

El comerç de Sabadell perd personalitat

Clonatge comercial a Sabadell. La ciutat és la segona amb més botigues clòniques de les 15 que analitza la xarxa / PERFIL DE LA CIUTAT

Les ciutats són cada vegada més semblants, gairebé idèntiques.  Tant fa per on es passegi, segurament es toparà amb una botiga de Zara, Mango, Berhska o Stradivarius, entre altres grans cadenes. Mentrestant, el comerç de tota la vida està tancant per una manca de relleu generacional. La xarxa Perfil de la Ciutat ha publicat l’informe Clonatge comercial en què s’analitza el grau de clonatge –similitud entre eixos comercials– de 15 grans ciutats catalanes, exceptuant Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat.

Segons l’estudi elaborat per la consultora Solucions Geogràfiques, Sabadell és la segona ciutat de la xarxa amb un eix comercial més clònic, només superada per Granollers. En total, el 36% de les botigues que hi ha al Centre es poden trobar a la resta de municipis analitzats. Per arribar a aquesta conclusió, han considerat els locals situats a la plaça de l’Àngel, el passeig de Manresa, el passeig de la Plaça Major, la vorera est de la plaça del Doctor Robert i la Rambla. En total, són 799 metres lineals.

En aquest eix es poden trobar 64 comerços clònics d’un total de 178. Els experts, però, diferencien entre el grau de clonatge. En aquest sentit, destaquen que hi ha 38 establiments superclònics –estan presents a més de la meitat de ciutats analitzades–. També hi ha 26 botigues que són clòniques –estan presents a més d’una quarta part dels municipis de la xarxa–. A l’estudi també s’han comptabilitzat els comerços replicats, que apareixen més d’una vegada a la base dades. En el cas de Sabadell, hi ha 21 establiments replicats.

43,8% de comerços singulars

A l’informe Clonatge comercial  s’analitza el nombre de comerços singulars, que són els que no es troben a cap altre indret. En aquest rànquing, Sabadell se situa en el quart lloc per la cua, amb el 43,8%. Aquest percentatge està molt lluny del de Barberà del Vallès, que encapçala la llista amb un 70,3% de botigues singulars. Si més no, a l’eix comercial sabadellenc només hi ha 78 locals que són autòctons de la ciutat.

Perfil de la Ciutat

Comentaris
To Top