ARA A PORTADA
Ripollet, Cerdanyola i Palau garantiran el vot secret de les persones invidents a les eleccions municipals

- Ippon Motor Vallès presenta el nou Corolla
Publicat el 13 d’abril de 2019 a les 11:22
Actualitzat el 14 d’abril de 2019 a les 01:46
Els ajuntaments de Ripollet, Cerdanyola i Palau-solità i Plegamans s’han sumat a Cubelles i permetran el vot accessible en Braille a les persones invidents el proper 26 de maig. Tot i que aquest dret està reconegut per a les eleccions generals, autonòmiques i europees des de l'any 2007, no passa el mateix amb les eleccions municipals, on les persones invidents encara han de votar acompanyades d’una persona de confiança, sense poder exercir el seu dret al vot secret.
“Hem d’anar a votar acompanyats d’una persona de confiança que fa l’operació per nosaltres i hem de dir-li a qui votem. Això és una vulneració dels nostres drets fonamentals i una discriminació”, denuncia Jose Ángel Carrey, president de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec. Gràcies a la pressió de l’ACIC, l’any 2007 es va dur a terme la reforma de la llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), i es va aprovar el Reial Decret 1612/2007, on s’establia el sistema de vot accessible en Braille.
“El decret va deixar pendent el sistema de les municipals, que són una mica més complexes perquè hi ha candidatures pròpies de cada municipi”, explica Carrey, tot i que considera que aplicar el mateix sistema “no és una cosa tan complicada, i que no es pugui fer”. El president de l’ACIC lamenta que el govern no ho hagi regulat i, que des de fa 12 anys, les persones invidents encara hagin de votar assistides a les municipals. “Aquest any donarà la coincidència que votarem amb el kit de Braille a les generals i les europees, però haurem d’anar acompanyats a les municipals”, explica Carrey.
El president de l’ACIC apunta una altra dada. “L’any 2008, Espanya va ratificar la convenció de la ONU dels Drets per a les Persones amb Discapacitat. Aquesta convenció, al seu article 29, diu que els estats han de garantir el vot secret de les persones amb discapacitat, i el vot assistit ha de ser excepcional i a voluntat de l’elector”, explica Carrey, que denuncia que Espanya “incompleix” la convenció, perquè el fet de no haver regulat el sistema a les municipals, fa que el vot assistit sigui “obligatori”.
Notícies recomenades
-
Vallès Els cinc consells dels experts abans d'agafar la bici
-
Vallès "El Vallès és un dels llocs amb més possibilitats de Catalunya per als amants de la bici"
-
Vallès Els plans del cap de setmana a la comarca: què es fa el teu municipi?
-
Vallès MAPA | Així han evolucionat els preus de lloguer en l'últim any al teu municipi
-
Vallès Baixen els preus de lloguer al Vallès (-1,4%) en l'últim any: On són els pisos més cars? I els més assequibles?
-
Vallès El 'boom' de les zones de jocs d'aigua: "Aniran a més... i a sobre són gratis!"