Vallès

Ripollet, Cerdanyola i Palau garantiran el vot secret de les persones invidents a les eleccions municipals

Kit de vot accessible en Braille / Cedida

Els ajuntaments de Ripollet, Cerdanyola i Palau-solità i Plegamans s’han sumat a Cubelles i permetran el vot accessible en Braille a les persones invidents el proper 26 de maig. Tot i que aquest dret està reconegut per a les eleccions generals, autonòmiques i europees des de l’any 2007, no passa el mateix amb les eleccions municipals, on les persones invidents encara han de votar acompanyades d’una persona de confiança, sense poder exercir el seu dret al vot secret.

“Hem d’anar a votar acompanyats d’una persona de confiança que fa l’operació per nosaltres i hem de dir-li a qui votem. Això és una vulneració dels nostres drets fonamentals i una discriminació”, denuncia Jose Ángel Carrey, president de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec. Gràcies a la pressió de l’ACIC, l’any 2007 es va dur a terme la reforma de la llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), i es va aprovar el Reial Decret 1612/2007, on s’establia el sistema de vot accessible en Braille.

“El decret va deixar pendent el sistema de les municipals, que són una mica més complexes perquè hi ha candidatures pròpies de cada municipi”, explica Carrey, tot i que considera que aplicar el mateix sistema “no és una cosa tan complicada, i que no es pugui fer”. El president de l’ACIC lamenta que el govern no ho hagi regulat i, que des de fa 12 anys, les persones invidents encara hagin de votar assistides a les municipals. “Aquest any donarà la coincidència que votarem amb el kit de Braille a les generals i les europees, però haurem d’anar acompanyats a les municipals”, explica Carrey.

El president de l’ACIC apunta una altra dada. “L’any 2008, Espanya va ratificar la convenció de la ONU dels Drets per a les Persones amb Discapacitat. Aquesta convenció, al seu article 29, diu que els estats han de garantir el vot secret de les persones amb discapacitat, i el vot assistit ha de ser excepcional i a voluntat de l’elector”, explica Carrey, que denuncia que Espanya “incompleix” la convenció, perquè el fet de no haver regulat el sistema a les municipals, fa que el vot assistit sigui “obligatori”.

Garantir el vot secret

L’ajuntament de Cubelles va aprovar el passat mes de març una moció al ple per garantir el vot secret a les persones invidents. Ripollet, Cerdanyola i Palau-solità i Plegamans també han fet el mateix. En tots els casos, aprovant la moció per unanimitat. D’aquesta forma, posaran a disposició de les persones invidents el kit de vot accessible en Braille el proper 26 de maig. “Hem de fer passos valents, perquè és un dret. I encara que a Ripollet l’utilitzés una sola persona, és necessari”, explica Fran Sánchez, regidor de Polítiques LGTBI, Solidaritat i Inclusió.

Coincideix amb ell Jaume Oliveras, regidor del PDECat a Palau que va presentar la moció al municipi, i que és invident des dels 12 anys. “S’ha de poder garantir que el vot sigui secret i el pugui escollir la persona”, assegura Oliveras.

La resposta Junta Electoral

Barcelona també es va plantejar aprovar la moció per garantir el vot secret a les persones invidents a les eleccions municipals, però abans de fer-ho, va enviar una sol·licitud a la Junta Electoral Central per a que aprovés una instrucció que permetés a la ciutat utilitzar el vot accessible en Braille el proper 26 de maig.

La JEC va denegar la sol·licitud, tot i que amb una resposta ambigua. L’Ens explicava que el vot accessible estava regulat pel reial decret 1612/2007, i assegurava que “qualsevol modificació d’aquell procediment, exigirà la modificació de dita disposició, que és competència exclusiva del govern”.

L’ACIC considera que la resposta de la JEC no acaba de ser una prohibició. “El text és interpretable, i els ajuntaments que ho han aprovat, no han modificat el procediment, l’han ampliat a les eleccions municipals”, explica Carrey. Coincideix amb ell Sánchez, que assegura que “és una advertència, però no acaba de dir que ho prohibeixi”. “Creiem que si la JE prohibeix aquest vot, seria vulnerar els drets fonamentals”, defensa el regidor de Solidaritat i Inclusió de Ripollet.

Com és el procediment de vot accessible en Braille?

 Les persones invidents podran sol·licitar, fins el 9 de maig, el kit de vot accessible en Braille als seus ajuntaments. Aquest consisteix en un maletí de cartró, que conté al seu interior diferents sobres etiquetats en Braille per a les diferents candidatures que es presentin als comicis. A l’interior d’aquests estarà la butlleta aprovada per la JE, i al kit també hi haurà un sobre normal.

El dia 26 de maig, el personal de l’Ajuntament que estigui present al col·legi electoral, lliurarà al sol·licitant el seu kit, i es garantirà un espai per a que pugui exercir el seu dret a vot de forma secreta.

Comentaris
To Top