Diners

Intel·ligència artificial en els alimentadors de peces

El director general de PMZ Group, Xavier Sánchez, amb l’SmartFeeder / ÓSCAR ESPINOSA

SmartFeeder. Aquest és el nom del sistema que aplica la intel·ligència artificial per alimentar i posicionar peces dins d’una línia de fabricació. La desenvolupadora d’aquesta innovadora solució és l’empresa sabadellenca GMS Sistemas. Aquesta pime pertany a PMZ Group, que va fundar Francesc Sánchez l’any 1989 com a subministrador de solucions de transmissió industrials i reductors.

Dins de l’SmartFeeder, les peces es dipositen sobre un disc rotatori des d’una unitat autònoma. Amb la combinació d’un servomotor i un actuador, se separen i es col·loquen a la posició que es desitja. Quan el sistema de visió detecta que la posició de les peces és la indicada, el robot s’encarrega de la recollida. L’SmartFeeder permet alimentar diferents famílies de productes. A més, s’evita el bloqueig de peces i les aturades que poden afectar la producció d’una línia. També es poden alimentar diferents formats, mida o materials canviant la programació del sistema.

“Els alimentadors tradicionals posicionen les peces una darrere de l’altra, i si estan defectuoses també s’insereixen a la línia”, explica el director general de PMZ Group, Xavier Sánchez. Per això, amb l’SmartFeeder suposa un “estalvi”, ja que el robot detecta si la peça no és correcta i la treu.

La introducció d’aquest nou sistema està costant, ja que la tendència de les empreses és treballar amb els posicionadors tradicionals, que utilitzen vibradors.

Facturació 2017: 3,75 milions d’euros

Previsió 2018: +7% o +8%

Plantilla : 18 treballadors

Nombre de clients: 400

Data creació GMS: 2000

El futur és la robotització

En els dos primers mesos d’enguany, GMS Sistemas ja ha fet les mateixes ofertes d’SmartFeeder que durant tot l’any passat. “El mercat ha de canviar”, sosté Sánchez, que afirma: “La robotització és el futur si hem de ser més qualitatius amb el producte que fabriquem”. Per això, l’empresa sabadellenca ha apostat per la innovació a través del seu departament d’I+D, format per dues persones que desenvolupen els projectes.

GMS Sistemas va néixer l’any 2000 com una divisió de PMZ Group. “Ens vam focalitzar en sectors que necessitaven alta qualitat i no n’hi havia”, afirma Sánchez. D’aquesta manera, l’empresa sabadellenca s’ha convertit en la líder en sistemes d’alimentació al sector farmacèutic i cosmètic. Aquesta situació, però, no sempre ha estat tan plàcida. L’any 2008 la crisi va caure com una llosa. La pime sabadellenca estava molt focalitzada en el sector de l’automòbil, un dels que va entrar primer en recessió. Molts projectes van quedar aturats. “El millor màster és quan t’has de reinvertar”, assenyala el director general de PMZ Group.

Creixement aturat

La supervivència de l’empresa sabadellenca va ser possible gràcies a l’enginyeria financera que van fer i a un projecte que va aconseguir Sánchez a Alemanya per treballar amb Volkswagen. A partir d’aquí, van començar a dissenyar solucions concretes per al mercat com per exemple taps, envasos de perfums, ampolletes oftàlmiques… Es va posicionar com una empresa que treballava amb alta qualitat. A més, el sector l’automòbil només suposava entre un 20% i 30% de la facturació.

Això va fer que des del 2012 fins al 2015 creixés una mitjana d’un 25% anual. “Estàvem morint d’èxit”, recorda Sánchez. La plantilla va passar dels 7 treballadors als 18 actuals. Per evitar tornar a caure, Sánchez va decidir reduir el creixement. Des d’aleshores, el 2016 va facturar 3,3 milions d’euros i el 2017 va arribar als 3,75 milions d’euros. Els comptes de l’any passat no s’han tancat encara, però es preveu que el creixement serà al voltant d’un 7% o un 8%.

Comentaris
To Top