Ciutat

Adrián Hernández (Cs): “L’opció més raonable és governar amb el PSC”

Entrevista a l’alcaldable de Ciutadans, Adrián Hernández

Adrián Hernández durant l'entrevista al D.S. / Óscar Espinosa

[Per Albert Solé Bonamusa i Marta Ordóñez]

Quina valoració fa de la legislatura actual?

Ha estat un mandat de transició. Les expectatives eren altes i han desaprofitat l’oportunitat de ser el primer govern post-bustos i posar punt i a part a una historia de corrupció que va tacar la marca Sabadell. Esperem que el govern escollit imagini estratègicament Sabadell.

És el candidat a l’alcaldia que s’ha presentat oficialment més tard. Li ha perjudicat aquesta estratègia de partit?

M’hauria agradat que hagués estat abans, però he estat portaveu i porto treballant-hi a Cs amb entitats de la ciutat des del 2015, així que la meva figura no és nova. No perjudicarà de cara a la campanya.

Podríem dir que és una aposta per la marca del partit i no tant pels seus candidats? 

Ens hem adaptat a l’estratègia de partit. Hi ha diferències entre municipis: a Sabadell hi ha un grup molt treballat però a altres municipis s’havien de fer canvis. Van considerar que era millor fer-ho públic tots els municipis de forma unànime.

On estan les línies vermelles a la política de pactes?

No pactarem amb cap grup independentista. L’opció més raonable seria un govern entre nosaltres i el partit socialista, i que el PP, si entrés a l’Ajuntament, s’hi pogués sumar. Se li ha de preguntar al PSC si pactaria amb nosaltres o amb els independentistes, que encara no ho han deixat clar.

Si les enquestes encerten, el PP podria sortir de l’Ajuntament. Pactaríen amb VOX?

A Sabadell, votar a VOX és facilitar un alcalde separatista i no em veig en un govern amb aquesta formació.

Les seves inquetuds polítiques provenen d’una vessant sindical. Escollir Cs com a partit és una decisió natural?

Des de petit he tingut inquietuds polítiques i en créixer em vaig començar a mobilitzar de forma sindical. A casa, la tradició era votar a l’esquerra, però al 2010, amb el segon tripartit em va decebre la vessant nacionalista que havia adquirit el PSC i Iniciativa. Vaig veure que els seus dirigents eren nacionalistes catalans i els seus votants no. Al 2012 vaig conèixer a Albert Rivera i Joan García i vaig decidir fer d’apoderat a les eleccions. Em sentia molt acompanyat ideològicament amb la resta, érem ex votants del PSC i vaig decidir afiliar-me al 2013, fins que al 2015 em van triar com a número tres de la llista. El procés independentista va empentar-me a formar part de Ciutadans.

Hi ha gent que identifica a Ciutadans com un partit de centre-dreta. Se sent còmode amb aquest discurs?

Originàriament es crea Cs amb un ideari basat en la socialdemocràcia i el liberalisme, que encaixava molt en la línea del partit, però al gener del 2017 es va fer un tomb cap al liberalisme progressista. Em sento molt còmode amb el programa econòmic: s’ha de generar riquesa per repartir-la i entenc que hi ha serveis públics que s’han de garantir. Però també que en una economia de mercat hi ha elements desregulats. Ideològicament, jo podria estar una mica més a l’esquerra que Cs, però m’hi sento còmode. Mantenim la majoria de propostes socials que portàvem al programa anterior, l’únic canvi envers aquesta candidatura ha estat l’1-O que ens ha fet plantar-nos.

Va sorprendre el vídeo de la UAB, on sortia un Adrián diferent al que coneixem, entre crits de ‘llibertat’. Sobta. 

Un company de la llista acudia a l’acte que organitzava l’entitat S’ha Acabat a la universitat i m’hi vaig apropar. Em vaig veure en primera línea mentre m’insultaven a crits de feixista, masclista, nazi i, fins i tot, em van escopir a la cara. No ens volien deixar entrar, només veníem a escoltar la conferència. Som humans, ens vam omplir de ràbia i volíem tenir dret a entrar. Els meus crits de “llibertat” van ser fruit de l’adrenalina del moment.

El seu grup té marca a nivell estatal i autonòmica. Ciutadans s Sabadell es desmarcarà de la política nacional?

No perdrem el temps en fer la feina que ja fa Arrimadas. El darrer mandat la política local ha estat molt marcada pels afers independentistes. Amb això, hi ha veïns que s’han sentit dolguts i desplaçats. Nosaltres no imposarem símbols que puguin ofendre els sentiments dels independentistes. I ens centrarem en un programa totalment municipal.

Els dos grups que van trencar amb el bipartidisme a Espanya [Podem i Ciutadans], van tenir dificultats a l’hora d’establir-se municipalment per falta de joventuts, quadres i una estructura definida. Creu que Cs ja pot ser un partit municipalista?

A les eleccions de 2015, només ens vam presentar a aquells municipis on teníem la base treballada. Fins i tot sent prudents, hem hagut d’expulsar gairebé mil regidors de diferents municipis d’Espanya per no complir els valors del partit. Després de quatre anys, l’estructura a Catalunya està molt treballada.

A Sabadell, la formació taronja va ser l’opció guanyadora el 21-D amb un 28,07% dels vots. Per molts, era el ‘no’ a la independència. Es mantindrà aquesta línia als comicis del 26-M?

Som realistes, no obtindrem aquests resultats i tenim els peus a terra. El 21-D veníem d’un moment extraordinari i agrupàvem el vot constitucionalista i el no a la independència. Històricament, els pitjors resultats de Cs es donen a les eleccions generals i el diumenge ens fixarà on està el nostre mínim per les municipals.

Quines polítiques projecten als barris?

Plans integrals de barris. Hi ha d’alguns que han caigut ja, uns altres que estan a punt de fer-ho i si deixem que això passi, caurà la ciutat. Cal invertir als barris en habitatge, espai públic, en seguretat… Per exemple, Merinals i Can Déu són fàcils de recuperar. Torre-romeu i Can Puiggener costarà més, però s’haurà de fer un treball integral. Ens ho juguem com a ciutat.

Molts partits destaquen que vostès han fet bona feina a Sabadell. També els arriba aquest missatge?

Sí, tant la resta de partits com entitats econòmiques i associacions de veïns ens han reconegut que som els únics que ens hem mogut. És en part mèrit nostre, però també ha estat gràcies a la resta de partits de l’oposició: un PSC desintegrat, una Convergència de sortida i un PP amb només un regidor. Ens han regalat ser l’oposició, tot i que ens ho hem treballat.

Al març, dos regidors de Montcada i Reixac van dimitir en considerar que hi havia “ingerències” de la direcció provincial en la confecció de les llistes municipals. S’ha vist afectada la seva candidatura per decisions supramunicipals? 

En absolut. Hi ha aspiracions personals que poden entrar en confluència amb la realitat, i és un escenari que es dóna a tots els partits polítics. Afortunadament, a Sabadell tenim un grup compacte i molt professional. Tant de bo tots els candidats de la resta de partits estiguessin tan bé com nosaltres, que tenim una relació professional i personal molt positiva.

Quines són les prioritats del seu programa?

Dividirem la nostra proposta en dos eixos: les mesures més quotidianes com la neteja de la ciutat i l’espai públic i les propostes estratègiques a mig termini per crear la ciutat que imaginem, conjuntament amb les entitats econòmiques i socials, pel que fa a ocupació, formació, educació i innovació.

Comentaris
To Top