Oci i cultura

La sàtira perfecta de Joan Oliver arriba al Teatre Principal

Els protagonistes de ‘Tercets’: Santi Ricart, Miquel Agell, Gemma Brió i Queco Novell / CEDIDA

És difícil trobar un objectiu més clar per a la sàtira que el burgès d’inicis del segle XX. La mateixa expressió conjuga una imatge de senyoret despreocupat, ric i ociós, impertèrrit davant el patiment d’aquells que es deixen la pell a les seves fàbriques. Aquesta caricatura es torna especialment punyent en mans de l’observador implacable del seu temps que va ser Joan Oliver.

Dues peces teatrals on l’escriptor sabadellenc per excel·lència va descarregar bilis amb la fina ironia que el caracteritzava són Gairebé un acte (1929) i Tercet en re (1959). Les dues obres han estat recuperades aquest 2019 per la productora Lazzigags amb motiu del centenari de la Colla de Sabadell, el grup d’artistes i literats locals que té en Oliver un dels seus màxims representants. 

Sota el nom de Tercets, les dues peces d’Oliver van ser representades entre el 13 i el 31 de març a l’escenari Joan Brossa de Barcelona, i dissabte, 11 de maig, arriben a Sabadell: la funció tindrà lloc al Teatre Principal, a les 21 h. 

Dos triangles amorosos

Es tracta d’un muntatge breu, dirigit per Artur Trias, per a qui Oliver aconsegueix amb el teatre “la concreció que demana la poesia”. Tots dos tercets satírics són independents, però estan units per la voluntat de posar la societat cap per avall i pels trios amorosos.

Tercet en re es desenvolupa com un monòleg de l’actor Santi Ricart. Dona vida a un autoproclamat “gran novel·lista inèdit”. En altres paraules, un burgès que pot viure dient que escriu sense arriscar res ni haver publicat res que demostri el seu talent.

La segona obra està protagonitzada per Miquel Agell, Gemma Brió i Queco Novell, i segueix a una parella a punt de casar-se. De vacances a la Costa d’Atzur, tot d’una apareix un antic amic que trencarà la seva tranquil·litat.

Després de la representació al Principal, l’equip artístic de Tercets oferirà una postfunció per intercanviar opinions sobre l’espectacle amb el públic assistent.

Comentaris
To Top