Publicitat
Ciutat

Totes les activitats programades per celebrar el centenari de la Colla de Sabadell

Imatge promocional amb el lema de l'Any Colla de Sabadell / CEDIDA

El comissari de la celebració del centenari de la Colla de Sabadell, Joan Safont, donava el tret de sortida a l’efemèride aquest matí a Barcelona. Això implica que 2019 serà un any ple d’activitats organitzades per a recordar el llegat de Joan Oliver, Armand Obiols, Francesc Trabal i companyia.

Això no significa, però, que no s’hagin fet ja actes per celebrar aquest centenari: al novembre una excursió performativa emulava la que van fer a la font del Saüc els membres de la Colla de Sabadell, al desembre Feliu Formosa i Cinta Massip van oferir el recital Que jo sóc jo i al gener Santi Ricart i Silvia Ricart van col·laborar amb la UES interpretant Cordialitat jocunda. LaSala Miguel Hernàndez també s’ha sumat a les celebracions prèvies amb l’estrena de Bestiari, basat en textos d’Oliver.

Mirant cap endavant, però, les activitats comencen a succeïr-se a tota velocitat. Per tal de no perdre’s cap -i seguint el calendari oferit per la Comissió 100 Anys de la Colla de Sabadell-, deixem aquí un llistat de tot el que s’ha preparat sota el lema Estem voltats de poca-vergonyes:

13 de febrer – Commemoració dels 100 anys de la Colla de Sabadell

 • On? A la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver, a Barcelona, a les 19h

Amb Cesc Prat, de la comissió 100 anys de la Colla de Sabadell, i Antoni Dalmases, membre del Col·lectiu Pere Quart. Els actors Carles Martínez, BrunaFeliciano i Josep Maria Roviralta llegiran textos d’aquells autors. Organitzen l’acte el Col·lectiu Pere Quart, Quaderns Crema i Biblioteques de Barcelona.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

17 de febrer – Vermut de presentació de l’Any Colla de Sabadell

 • On? Al Racó del Campanar, a Sabadell, a les 11h

11h – 12.45h – Taller Quina canya, la Colla de Sabadell

11 h – Teatralització i conducció de l’acte a càrrec d’Algalliner pel Racó del Campanar.

11.15h -13.30h – Espectacle itinerant Extintos a càrrec de la companyia Efímer

11.30h – 13.45h – Espectacle Blanko

12.45h – Primera part de l’actuació del Quintet de Metall de l’Orquestra Sinfònica delVallès

13h – Actuació d’Algalliner a l’escenari

13.15h – Parlaments institucionals a càrrec del president de la Generalitat, Quim Torra; de la consellera de Cultura, Laura Borràs; de l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant; del comissari de la commemoració, Joan Safont, i de Cesc Prat, representant de la Comissió de la Colla de Sabadell.

13.30h – Segona part de l’actuació del Quintet de Metall de l’Orquestra Simfònica del Vallès i inici del vermut.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

18 de març – Tot recordant la Colla de Sabadell a l’Ateneu

 • On? A l’Ateneu Barcelonès, a les 19h

Aprofitant l’estrena de l’obra Tercets a l’escenari Joan Brossa, basada en textos de Joan Oliver, des de l’Ateneu volen portar l’esperit de la Colla de Sabadell i parlar sobre l’obra i la influència d’aquest grup irrepetible d’escriptors. Per això, oferiran un tast de Tercets amb els actors Gemma Amorós, Xavi Duch i Ivan Otaola.

Hi intervindran també Sílvia Oliver, filla de Joan Oliver; Jaume Aulet, professor de la UAB; JaumeBarberà Canudas, enginyer i autor del blog Sabadellejant; Artur Trias, director teatral, i Joan Safont, comissari de l’Any Colla de Sabadell.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

1 d’abril – Conferència sobre la Colla de Sabadell a càrrec d’Antoni Dalmases

 • On? A l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859, a Sabadell

Organitza l’Aula d’Extensió Universitària de Sabadell

. . . . . . . . . . . . . . . . .

8 d’abril – Conferència sobre la Colla de Sabadell a càrrec d’Antoni Dalmases

 • On? A Fira Sabadell

Organitza l’Aula d’Extensió Universitària de Sabadell

. . . . . . . . . . . . . . . . .

12 d’abril – Lletres al Parlament

 • On? Al Parlament de Catalunya

Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols, com a membres de la Colla de Sabadell, seran alguns dels autors que es llegiran en l’acte, que consisteix en una lectura de textos per commemorar les efemèrides de l’any al voltant de la Diada de Sant Jordi i on els lectors són càrrecs institucionals i representants de la societat civil. Organitza la Institució de les Lletres Catalanes i Parlament de Catalunya.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

23 d’abril – Sant Jordi a la ciutat dedicat a la Colla de Sabadell

 • On? Per tota la ciutat de Sabadell

Lectures de textos de la Colla, activitats infantils, Bibliocarpa.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

5 de maig – Excursió al Marquet de les Roques

 • On? A la Vall d’Horta

Organitza la Unió Excursionista de Sabadell (UES)

. . . . . . . . . . . . . . . . .

11 de maig – Tercets, de Joan Oliver

 • On? Al Teatre Principal de Sabadell

Dues peces breus i un sol autor: Joan Oliver. Dirigeix Artur Trias.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

21 de maig – Un senyor de Terrassa i un home de Sabadell parlen, sense fer sang, de la Colla

 • On? A l’Auditori de Castellar del Vallès

Amb Antoni Dalmases i Jaume Aulet. Organitza l’Aula d’Extensió Universitària per a Gent Gran de Castellar del Vallès

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Juny del 2019 – Acte popular

 • On? Per la zona Centre/Nord, Sabadell

Organitza la Comissió 100 Anys de la Colla de Sabadell

. . . . . . . . . . . . . . . . .

20 de juny – Club de lectura: Novel·les (I) Novel·les (II), de Francesc Trabal

 • On? A la biblioteca del Vapor Badia, a Sabadell

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Setembre de 2019 – La Colla de Sabadell. Exposició de Festa Major

 • On? Al Casal Pere Quart i al Museu d’Art de Sabadell

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Setembre de 2019 – Exposició itinerant de petit format sobre la Colla de Sabadell

 • On? A espais culturals i a la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Generalitat de Catalunya

. . . . . . . . . . . . . . . . .

4 i 5 d’octubre de 2019 – Simposi La Colla de Sabadell: Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols

 • On? A Sabadell

L’acte acadèmic més important de la commemoració serà aquest Simposi, que tindrà lloc els dies 4 i 5 d’octubre a Sabadell. Publicacions de l’Abadia de Montserrat editarà un volum amb les ponències del Simposi, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell.

La Colla de Sabadell o Grup de la Mirada fou un dels projectes més irreverents, iconoclastes i innovadors apareguts a les lletres catalanes durant els anys vint del segle XX. Militants de l’humor provocatiu i de les facècies més increïbles, elsmembres de la «colla» apostaven –entre bromes i veres– per bastir una cultura nacional, moderna i cosmopolita que contribuís a articular i modernitzar un país que, en la primera postguerra europea, vivia un dels períodes més crítics.

Impulsat pel Col·lectiu Pere Quart, aquest simposi es proposa de resituar la importància de la Colla de Sabadell en el context de les lletres catalanes contemporànies, analitzar amb una mirada nova el projecte cultural que van abanderar, aprofundir en el seu nucli més actiu –Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols– i, des d’una òptica crítica i globalitzadora, rellegir la seva obraper suggerir-ne interpretacions renovades. Volem destacar –molt especialment– l’aportació de visions i lectures inèdites en relació amb els membres i l’obra de laColla de Sabadell.

Ponents: Joaquim Sala-Sanahuja, Marc Comadran, Anton Carbonell, Magí Sunyer, Pep Sanz, Maria Campillo, Antoni Isarch, Teresa Iribarren, Aïda Ayats i Antoni Dalmases // Coordinadors: Francesc Foguet (UAB) i Olívia Gassol (UOC-UAB)

Organitzadors: Ajuntament de Sabadell, Col·lectiu Pere Quart, Institució de les Lletres Catalanes, Comissió 100 Anys de la Colla de Sabadell, Departament de Filologia Catalana de la UAB, Societat Catalana de Llengua i Literatura

Programa d’actes: http://filescat.uab.cat/filcat/simposi-la-colla-de-sabadell/ 

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Octubre de 2019 – L’abanderat. El Bibliobus del front

 • On? A la biblioteca del Vapor Badia, a Sabadell

Mostra bibliogràfica de la Colla de Sabadell i edició d’una guia de lectura.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Octubre de 2019 – Recital Que jo sóc jo, amb Feliu Formosa i Cinta Massip

 • On? A Sant Cugat, dins el Festival Nacional de Poesia

Que jo sóc jo s’estructura a partir de notes, apunts i comentaris oferts en directe sobre els anys de relació literària i d’amistat entre els dos escriptors sabadellencs, acompanyats d’uns breus textos d’altres autors. Formosa apareix a l’escenari acompanyat de la poeta tortosina Cinta Massip i del músic sabadellenc Joan Alavedra, que interpreta peces seves amb l’acordió.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Finals de 2019 – Edició de les ponències del simposi

Per part de Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Novembre/desembre de 2019 – Presentació del documental La Colla de Sabadell

 • On? Als Cinemes Imperial, Sabadell

Es prepara un documental divulgatiu, d’uns 50 minuts, on es ressegueix la trajectòria de la Colla de Sabadell, la seva proposta cultural inspirada en l’ideari noucentista, així com el seu tarannà provocador, el seu humor corrosiu lligat a l’esperit de les primeres avantguardes. El documental compta amb la col·laboració de la Fundació la Mirada, com a assessors literaris i amb el suport del Col·lectiu Pere Quart.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Desembre de 2019 – Acte Institucional d’homenatge a la Colla de Sabadell

 • On? A Barcelona

Per tancar l’Any, està previst organitzar un acte institucional a Barcelona, amb l’estrena d’una peça teatral creada per a l’ocasió.

Publicitat
Comentaris
To Top