Ciutat

“Volem que tot Catalunya es faci seva la Colla de Sabadell”

La Generalitat inaugura a Barcelona la celebració oficial dels 100 anys del grup d’intel·lectuals sabadellencs

(D'esquerra a dreta) A la primera fila, Maties Serracant, Laura Borràs i Juli Fernàndez. A la segona, Montserrat Chacon, Joan Safont i Joan-Elies Adell / D.S.

A Barcelona, un mataroní ha donat aquest matí el tret de sortida al centenari oficial de la Colla de Sabadell. Aquest poti-poti de municipis reflecteix l’actitud integradora amb què la Generalitat empren la celebració dels 100 anys del grup d’intel·lectuals sabadellencs més universals. “Volem que tot Catalunya es faci seva la Colla de Sabadell”, ha explicat a la presentació Joan-Elies Adell, el director de la Institució de les Lletres Catalanes.

Al Palau Marc -la seu de la conselleria de Cultura-, Adell es trobava acompanyat per la consellera Laura Borràs; l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i el comissari del centenari, l’escriptor i periodista Joan Safont. “Que el comissari no fos sabadellenc va ser una idea de l’Ajuntament, per tal que l’efemèride no només se celebri a la ciutat”, ha insistit Adell.

La consellera de Cultura, per la seva banda, ha destacat que aquesta commemoració situa Sabadell “com a epicentre cultural del país”, i ha volgut posar en valor que la Colla va combinar “la denúncia descarnada amb la construcció cultural”, amb propostes com l’editorial La Mirada. “El lema del centenari és Estem voltats de poca-vergonyesi és quelcom molt actual, em sento molt identificada!”, ha conclòs Borràs.

Una celebració àmplia i multidisciplinar

Safont ha introduït la seva tasca com a comissari explicant que no vol manar i dirigir, sinó donar continuïtat a la tasca feta per la societat civil sabadellenca, que el 2016 es va organitzar per celebrar el 30é aniversari de la mort de Joan Oliver, una de les cares més conegudes de la Colla.

Una imatge d'arxiu de la Colla de Sabadell / CEDIDA

“A més dels tres mosqueters -Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols-, volem posar en valor la resta de membres del grup”, ha afegit Safont, citant noms com Antoni Vila Arrufat, Ricard Marlet, Miquel Carreras, Lluís Parcerisa, Josep Maria Trabal o Joan Garriga. “També volem reivindicar la multidisciplinaritat que representava la Colla, que anava molt més enllà de la literatura i incloïa també la música, l’art, el pensament o el periodisme”, ha explicat.

L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha tancat l'acte recordant que el grup d'artistes va marcar "una identitat sabadellenca, mordaç i una mica poca-vergonya" que -apunta- des de l'Ajuntament volen reivindicar com a pròpia. "A més, posar en valor la Colla de Sabadell és reivindicar els qui fan de dinamitzadors culturals més enllà de les institucions", ha afegit.

Un vermut, un simposi i una obra de teatre

Les activitats més destacades d'aquest centenari comencen aquest mateix diumenge, amb un vermut al Racó del Campanar. "Creiem que això respon a l'esperit juganer dels creadors a qui recordem", ha explicat Safont. L'acte començarà amb diversos actes teatrals, música i performances a les 11h.

Posteriorment, a les 13h, hi haurà els parlaments institucionals, a càrrec de l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant; el president de la Generalitat, Quim Torra; la consellera de Cultura, Laura Borràs; la regidora de Cultura, Montserrat Chacon; el comissari de l’Any Colla de Sabadell, Joan Safont, i Cesc Prat, representant de la Comissió 100 Anys de la Colla de Sabadell. Finalment es farà un vermut i l'acte acabarà amb un concert del Quintet de Metall de l'Orquestra Simfònica del Vallès.

Altres actes destacats que se succeïran al llarg del 2019 són un simposi acadèmic sobre la tasca literària de Obiols, Trabal i Oliver -que tindrà lloc a Sabadell el 4 i 5 d'octubre-; un documental divulgatiu -que es presentarà a l'Imperial a finals d'any-, i una obra teatral creada per a l'ocasió i que tancarà l'any, a Barcelona.

Totes les activitats programades per celebrar el centenari de la Colla de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top