Vallès

Desmantellen un centre de fabricació il·legal de paquets de tabac a Sant Quirze

S’han detingut 22 persones entre el municipi vallesà i la població de Constantí

Fotografia d'una màquina de fer cigarretes a la fàbrica de Constantí / EFE

La Policia Nacional ha detingut 22 persones i ha desmantellat dos centres de fabricació il·legal de paquets de tabac a Sant Quirze del Vallès i Constantí (Tarragona). El grup internacional, d’origen búlgar, venia el tabac –fins a 13 marques diferents a diferents– a països de la Unió Europea. L’operació ha estat conjunta amb l’Agència Tributària i amb el Ministeri de l’Interior de Bulgària, d’on els detinguts transportaven el tabac a granel. Entre els acusats n’hi ha 15 que són de nacionalitat ucraïnesa, dos búlgars, tres espanyols, un moldau i un marroquí. S’han registrat nou immobles. El tabac intervingut tenia un valor superior als 6,5 milions d’euros.

La investigació va començar a mitjans del 2017, quan es va tenir constància de l’existència d’un grup procedent de Bulgària que es dedicava al contraban, cometent delictes contra la propietat intel·lectual, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i contra la Hisenda Pública. Les informacions indicaven que membres del grup es desplaçarien des de Bulgària fins a Espanya per establir diverses fàbriques d’elaboració de tabac il·legal, per crear una xarxa de distribució d’aquest producte en l’àmbit nacional i internacional. El benefici econòmic obtingut era blanquejat a través d’un entramat d’empreses instrumentals. Els detinguts també van cometre frau en diferents establiments amb targetes de crèdit.

Un gran entramat

L’organització tenia tres naus industrials, dues a Sant Quirze del Vallès que s’utilitzaven com a magatzem, i una tercera a Constantí, on estava instal·lada la fàbrica. Es treballava per campanyes de pocs mesos, cosa que va dificultar la seva localització. Durant els dos anys que va durar la investigació, els agents van comprovar que el líder del grup estava perfectament assentat a l’Estat i tenia una xarxa de negocis legals dedicats a la construcció d’habitatges, al transport per carretera de tot tipus de mercaderies i a la compra d’empreses a l’estranger. Tenia més de 200 treballadores dedicats a la construcció d’habitatges de luxe a Espanya i a Bulgària, a més de camioners d’empreses nacionals i internacionals de logística. També havia comprat una empresa de transport per carretera a Mali i mantenia negociacions amb ciutadans de Sudàfrica amb l’objectiu d’invertir allà.

Nau clandestina on es fabricaven cigarrets il·legals / EFE

Com que tenia una activitat legal àmplia, els investigadors van haver de fer una feina molt minuciosa per desxifrar quina part del negoci era legal i quina no ho era. Per exemple, s’utilitzaven camions de fruita dirigits a Sevilla per transportar tabac il·legal. A més, utilitzaven comunicacions xifrades i tenien potents inhibidors en els seus desplaçaments, el que denota l’alta especialització del grup. L’operatiu es va traduir en nou entrades i registres i 22 detencions. A Sabadell, Galícia i Sevilla es van detenir tres camioners que feien distribució. Els agents van intervenir un vehicle amb 437.500 paquets de tabac de tres marques diferents.

Dintre de la nau de Constantí que s’utilitzava com a fàbrica hi havia una altra estructura per insonoritzar el soroll de les màquines. També hi havia una part de l’edifici formada per habitacles per dormir i una zona comuna amb cuina. A més de la nau principal, es va localitzar també una altra instal·lació secundària amb maquinària auxiliar per al tractament de la picadura i abundant material per produir tabac per fumar en pipa d’aigua. Durant la campanya els treballadors vivien a la nau, amb les portes tancades i sense finestres, incomunicats amb l’exterior. Se’ls retiraven els telèfons mòbils i alguns d’ells fins i tot deien que no sabien ni en quin país estaven. Eren treballadors introduïts per carretera procedents de la Unió Europea en vols procedents d’Ucraïna.

Comentaris
To Top