Ciutat

Marta Morell (Podemos): “Apostem clarament per la feminització del ple municipal”

Morell, a la plaça de la Llibertat de la Concòrdia, el seu barri / VICTÒRIA ROVIRA

Tot i ja estar actiu en les passades eleccions municipals, en aquestes és la primera vegada que Podemos s’hi presenta. Parlem amb la seva candidata a l’alcaldia de Sabadell, Marta Morell, secretària general de la formació a la ciutat.

Com entomen el repte de presentar-se per primer cop a les municipals?

Ens presentarem en solitari, igual que ho farem en més de 50 municipis de Catalunya, per tant, a Sabadell no és cap anomalia presentar-nos en solitari en aquestes eleccions. Sortim a guanyar; Podemos aspira a ser la llista més votada el proper 26 de maig.

Per què al final van sols?

Des del primer moment que vaig ser escollida secretària general el passat 21 de juny vaig ser la primera en apostar clarament perquè aquí tinguéssim un En Comú Podem Sabadell, per sumar tant a Podemos com a les forces germanes del canvi. Però finalment ens presentem en solitari perquè creiem que no s’han donat les condicions polítiques suficients per anar amb Sabadell en Comú.

Les diferències s’han donat per un tema de programa. Un primer eix per nosaltres és que apostem clarament per la feminització del ple municipal, també discrepaven en què nosaltres volem fer municipalitzacions dels serveis municipals. I volem un projecte en el qual la ciutadania participi realment en les decisions que es prenguin a la ciutat. No volem que les decisions importants com la reforma de la Gran Via o què fem amb l’aeroport només depenguin dels grups municipals de l’Ajuntament sinó que volem implicar molt la ciutadania en els processos de participació.

Si després de les eleccions han de pactar, amb qui ho farien?

Encara no hem valorat la política de pactes perquè esperem que la ciutadania voti el 26 de maig. El que sí que és cert és que no ens trobaran en un govern on hi hagi la dreta catalana ni l’espanyola.

Els programes ens serviran a l’hora de fer acords amb unes forces polítiques i no unes altres. Per molt que la dreta catalana, JxS, i l’espanyola, Cs, PP i Vox, portin el mateix programa que jo, evidentment que no.

Expliqui’ns mesures concretes que volen tirar endavant.

Com a candidatura feminista que som volem aplicar una perspectiva de gènere en totes les àrees del govern. Amb polítiques transversals, no tenim una àrea concreta per tractar el feminisme. Mesures concretes: creiem que és molt important destinar recursos a lluitar contra la violència envers les dones i eradicar la feminització de la pobresa perquè hi ha massa desigualtat salarial entre homes i dones.

En aquest sentit, també pensem que és inacceptable que el 2019 no hi hagi cap residència de titularitat pública a la nostra ciutat. La nostra gent gran no està atesa segurament de la forma que es mereix. I moltes vegades passa que com som les dones que finalment acabem plegant de treballar, això ens afecta en les cotitzacions, i al final la pensió se’ns veu afectada. El s. XXI aquestes situacions de desigualtat entre homes i dones no hi poden ser.

També proposen municipalitzar les escoles bressol.

Pensem que n’hi ha d’haver de titularitat pública que depenguin de l’Ajuntament. Creiem que el cost serà menor i segurament les persones que se’n facin càrrec, els treballadors i les treballadores, tindran unes condicions de treball més dignes i no tan precàries. Al final passa el de sempre: quan l’empresa privada posa les condicions el que ho acaba pagant és el treballador que té condicions precàries, perquè el que fa és abaixar costos de salaris i embutxacar-se els diners a costa de la ciutadania.

Al s. XXI per mi les escoles bressol són un bé necessari. Igual que l’aigua, que si bé és cert que tenim la concessió fins al 2049, hauríem de tendir a municipalitzar-la. I com Smatsa: quan hi hagi empreses que se saltin les relacions contractuals creiem que aquí l’Ajuntament pot incidir. Si arriba a l’Ajuntament, Podemos no ve a fer el de sempre, ve a posar al centre els ciutadans i ciutadanes de la nostra ciutat.

Hem de fer de l’escola bressol un servei públic i de qualitat. L’escola bressol l’entenc igual que podem tenir un CAP i una escola.

L’habitatge és un altre dels puntals del seu programa.

Hem de garantir un habitatge digne. El pla que s’ha aprovat ara, 2019 – 2024 amb 362 habitatges, pensem que se n’haurien de fer 500 en aquest període. A Sabadell hi ha 7.000 pisos buits i hem de potenciar que es posin en lloguer. No sé el percentatge, però segur que molts d’ells estic segura que depenen de bancs i estan a la seva disposició per execucions hipotecàries. Moltes vegades es queden el pis i cobren el deute. Als particulars que tenen un pis tancat se’ls hauria de donar facilitats per poder-lo posar en lloguer. Hem de tendir cap a un lloguer social en què no hàgim de fer servir més d’un 30% de la renda al lloguer, i tirar més cap aquí que a la compra.

Comentaris
To Top