Diners

El Vallès puja al vehicle connectat

El vehicle connectat incorpora una hibridació de tecnologies per intercanviar dades / CEDIDES

– Joaquim Martí –

El Vallès Occidental aposta de forma decidida pel vehicle connectat, autònom, elèctric i compartit, un sector en el qual ja treballa una setantena d’empreses. Així es desprèn de l’estudi El vehicle connectat a Catalunya, que han elaborat ACCIÓ i Applus+ IDIADA, filial de la vallesana Applus+. L’informe avança que l’any 2025 el 60% dels vehicles que circularan al món estaran connectats (equipats amb connectivitat en origen o reacondicionats). Aquesta dada fa palesa la importància del tema i converteix aquest sector en estratègic.

I què és un vehicle connectat? Una hibridació de tecnologies: “Aquell que intercanvia dades amb la infraestructura i els altres vehicles gràcies al fet d’estar equipat amb tecnologies que li permeten rebre i emetre informació i el situa com a pas previ del vehicle autònom”, defineixen els autors.

Gràcies a la integració de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a l’automòbil, segons el tipus de tecnologia integrada en el vehicle, cal parlar de xarxa cel·lular o d’ITS-G5. “En funció del grau d’integració en el vehicle d’aquesta tecnologia –indiquen– serà integrada, cooperativa o compatible. Com més integració, més capacitats de connectivitat tindrà el vehicle”.

En concret, incorpora tecnologies big data (gestió de grans volums d’informació facilitada per dispositius i aplicacions), intel·ligència artificial (per millorar la conducció i automatitzar-la), Internet de les coses (per accedir a internet, connectar-se a l’entorn i interactuar-hi), ciberseguretat (per assegurar-ne la privacitat i evitar ciberatacs) i la mateixa connectivitat.

Aportació multidisciplinària

L’aportació del Vallès Occidental a aquest projecte no és gens residual. Participen en el projecte universitats com la UAB; centres tecnològics com Eurecat, el Leitat, el Centre de Visió per Computador (CVC), l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA); operadors de serveis com Moventis; proveïdors d’enginyeria com Applus+ IDIADA; proveïdors de tecnologia i connectivitat com HP; i empreses com Magneti Marelli o Ficosa. Tots ells treballen la tecnologia anomenada C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), que permet als vehicles “comunicar-se entre si, amb senyals de trànsit i altres elements de la infraestructura i amb altres usuaris de la via”. És a dir, comunicacions vehicle-a-vehicle (V2V), vehicle-a-infraestructura (V2I), vehicle-a-persones (V2P). “El vehicle connectat i l’automatitzat no són el mateix, però van lligats. De fet, el vehicle connectat és l’estadi previ al vehicle autònom”.

A curt termini, el vehicle connectat permetrà desenvolupar una conducció molt més segura i eficient, evitar les congestions de trànsit i assistir el conductor amb informació real de l’estat de la xarxa viària, a més d’optimitzar la despesa del vehicle i reduir la contaminació. A mitjà i llarg termini, pot comportar beneficis en la prevenció de la salut del conductor, i aportar solucions pràctiques en aquest àmbit. Cal tenir en compte les polítiques de les  orientant-se a la mobilitat compartida.

CEDIDES

Comentaris
To Top