Ciutat

Només Ciuró dona suport a la pujada de salaris del govern Farrés

Només Junts per Sabadell dona suport a la pujada salarial prevista pel govern Farrés

/LLUÍS FRANCO

Llum verda a la pujada de sous del govern Farrés i dels líders de l’oposició. El primer ple municipal del mandat ha donat suport a la revisió salarial plantejada per l’executiu PSC-Podem, que augmenta les percepcions un 10% per al govern i fins a un 85% en el cas de portaveus dels grups de l’oposició, que podran cobrar a partir d’ara com un regidor del govern. Ho ha fet només amb el suport de Junts per Sabadell.

Socialistes i Podem han tancat files amb els de Lourdes Ciuró per la pujada salarial, una imatge que ha deixat Junts com la crossa del govern. Per contra, ERC, Ciutadans i especialment Crida per Sabadell s’han erigit com les forces a la contra del govern. La formació esquerranosa –que limita els seus sous en 2,5 vegades el salari mínim interprofessional– ha estat especialment crítica respecte les modificacions que avui s’han aprovat.

Augment en els salaris de l’Ajuntament: el govern Farrés costarà 568.000 euros a l’any

El retoc salarial permetrà augmentar el sou de l’alcaldessa, Marta Farrés, fins els 65.000 euros anuals, un 10% més que el cobrava el seu predecessor, Maties Serracant. Els tinents d’alcaldessa i regidors de govern passaran a cobrar 56.394,80 euros i 52.658,06 euros, respectivament. Aquesta última quantia serà la mateixa pels portaveus de l’oposició, com la mateixa Lourdes Ciuró. “Es dignifica la tasca de l’oposició, perquè fins ara s’havia fet el pacte de la fam”.

L’alcaldessa, Marta Farrés (al centre), i els tinents d’alcaldessa, Pol Gibert i Marta Morell, aquest divendres / LLUÍS FRANCO

“L’escàndol és majúscul”

Des la Crida, han considerat que modificar els salaris dels portaveus dels 28.447 euros –quan era dedicació parcial– a 52.658,06 euros és un “intent de comprar l’oposició” i un “déja vu” respecte l’època Bustos. “Hi ha un risc és la professionalització de les portes giratòries, agafar-se a la cadira, formar part de la casta”, ha denunciat Nani Valero, número 2 de la Crida.

Nani Valero intervé al ple. Al seu costat, l’ara regidor i exalcalde Maties Serracant / LLUÍS FRANCO

La formació de Maties Serracant considera que s’ha tractat de plantejar la pujada salarial “sota l’argument de dignificar l’oposició”, quan realment –segons consideren– hi ha una “tendència a la professionalització en la política”. Valero, en aquest sentit, ha recordat que “qui paga a final de mes és la ciutadania“.

Aquest govern costarà menys que el seu i segurament farà més feina“, ha contestat el portaveu del govern i primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, a la Crida. El nou govern suposa una caiguda del 12% en la despesa total dels càrrecs electes en l’executiu –abans 646.838,64 euros i ara seran 568.175 euros–. Cal tenir en compte, però, que el govern actual té 11 regidors i l’anterior en tenia 14, pel que el cost unitari per cada membre ha augmentat un 11,8%: de 46.202 a 51.657 euros bruts per regidor a l’any.

L’oposició, dividida

ERC, Junts i Ciutadans –és a dir, tota l’oposició menys Crida per Sabadell– van preparar una estratègia comuna sobre les noves atribucions, conscients que el govern necessitava la majoria absoluta del ple municipal per aprovar els nous salaris. El nou marc ha resultat fallit per les diferències entre els grups municipals, que plantejaven demandes diferents, el que ha fet que només els de Lourdes Ciuró hagin votat a favor a les noves retribucions.

ERC ha criticat que Junts ha realitzat la seva pròpia negociació amb el govern PSC-Podem, menystenint el principal grup de l’oposició. “No se’ns ha tingut en compte. No s’ha pactat amb nosaltres“, ha exposat el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, que ha recordat que ERC representa el 25% de la representació del ple. “En el nostre nom només parlen els regidors i el seu portaveu”, ha insistit el republicà. Des d’ERC asseguren haver conegut la modificació salarial a través de la premsa.

Juli Fernàndez, en un moment del ple / LLUÍS FRANCO

A banda, Fernàndez ha criticat la podemista Marta Morell, sòcia de Farrés, a qui ha plantejat una paradoxa: Podem no acceptava un acord de govern amb Ciuró, però ara aprofita els seus vots per pujar-se el salari. “Benvinguda senyora Morell. Ja té els vots de la dreta catalana”

Lourdes Ciuró intervenint al ple / LLUÍS FRANCO

Per la seva banda, Cs critica també que se’ls hagi “ignorat” i la poca flexibilitat en l’alliberament dels membres de l’oposició. No veuen amb bons ulls que només el portaveu pugui demanar dedicació exclusiva i percebre un salari equiparable al del regidor.

Ciuró (Junts) s’ha mostrat visiblement sorpresa respecte les paraules d’ERC i Cs. “Tota l’oposició menys la Crida estava a favor” dels nous salaris, ha assegurat la líder de Junts. L’afirmació de Ciuró no ha trigat a tenir resposta, per part del portaveu de Cs, Adrián Hernández. “Vostè no ha negociat en nom de ningú!”, ha afirmat dirigint-se a Ciuró, constant la divisió existent entre els grups de l’oposició.

Juli Fernàndez renuncia al sou

Després del ple municipal, el líder d’ERC, Juli Fernàndez, ha anunciat que renuncia a les compensacions en concepte de l’assistència a plens (1.496 euros mensuals). El candidat republicà a les eleccions municipals no renuncia a l’acta de regidor, només al salari que percep en concepte de ser càrrec electe. Fernàndez és delegat del govern català a la demarcació de Barcelona, un càrrec pel qual ja cobra un salari però que no era incompatible amb la compensació de regidor.

Comentaris
To Top