Ciutat

Càmeres a Can Deu: així serà el ‘Gran Germà’ a la sabadellenca

Serà l’ull que tot ho veu, una gran finestra als carrers de Sabadell. La policia municipal ho té tot previst per desplegar un sistema de videovigilància a la ciutat capaç de reconèixer trets físics, distingir peces de roba, models i matrícules de cotxes. El Gran Germà versió Sabadell servirà per perseguir la delinqüència i l’incivisme: podrà detectar incidents en temps real –24 hores al dia, set dies a la setmana– i l’activitat se seguirà des d’un nou centre de comandament a la seu del cos de policia, a Can Marcet.

Can Deu serà el primer escenari que incorporarà aquesta tecnologia l’any vinent. S’hi instal·laran tres càmeres amb tecnologia 5G–a la plaça dels Castanyers, a la plaça del centre cívic i al carrer del Bosc– per controlar un barri considerat un dels principals punts calents de la criminalitat a Sabadell.

Aquest és l’aspecte de les obres del nou centre de comandament / ÓSCAR ESPINOSA

Aquest sistema de videovigilància –que es preveu ampliar a altres zones de la ciutat en un futur– permet caçar un delinqüent només amb una descripció de la manera de vestir. “Amb un fotograma podem identificar, localitzar i procedir a la detenció”, explica l’intendent de la policia municipal, Joan Antoni Quesada. Serà més fàcil trobar els autors de fets greus, com l’assassinat de l’Héctor al carrer de Gràcia o la violació múltiple de Can Feu. “A Pamplona es va identificar La Manada a través de les càmeres”, posa d’exemple l’intendent.

Més seguretat, menys drets?

L’ús de càmeres per vigilar l’espai públic dia i nit ha estat i és motiu de polèmica. Potser per això el Govern i la policia municipal s’han afanyat a explicar que les imatges s’utilitzaran exclusivament per motius policials i de forma reactiva: només s’observaran les càmeres després que s’hagi comès el delicte (i mai abans). “Volem donar seguretat sense comprometre els drets de la ciutadania”, exposa en aquest sentit l’alcaldessa, Marta Farrés.

El comandament, en l’actualitat / ÓSCAR ESPINOSA

L’intendent Quesada considera, en aquesta línia, que la policia municipal no pot fer un “ús arbitrari” de cap imatge perquè hi ha un fort control i una legislació molt garantista sobre l’ús de les càmeres.  De fet, la implementació haurà de tenir el vistiplau de la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya.

El nou quarter general

La instal·lació de les càmeres intel·ligents a Can Deu serà la segona fase de les obres del nou centre de comandament de la policia municipal, pressupostades en 436.000 euros. A banda de retransmetre la ciutat en directe, aquesta nova seu també servirà com a sala de gestió de crisi (en cas de nevades, aiguats, incendis…) i com a central de trucades d’emergència. Tot el conjunt serà la nova oficina central de la policia municipal, que substituirà l’actual sistema de pantalles, des d’on ja es poden visionar imatges de cinc punts de la ciutat: l’Ajuntament, la Fira, la Biblioteca Nord, el carrer de la Indústria i Can Marcet.

Mapa: tres càmeres per gravar-ho tot

Aquesta és la ubicació de les tres càmeres noves, les primeres amb tecnologia 5G, de Sabadell. Les imatges es captaran de dia i de nit, encara que en la foscor la qualitat del sistema de gravació serà inferior. Més que les càmeres, la revolució la trobem en el programari que permet, per mitjà d’uns paràmetres, que els agents puguin analitzar imatges en temps real:

Comentaris
To Top