Ciutat

Cronologia, minut a minut: així es va gestar la batalla campal de Festa Major

Una barricada i només un sabadellenc, les novetats en el succés que ha marcat la Festa Major

L’Eix Macià va llevar-se amb ampolles trencades a terra, com a rastre visible de la batalla campal. A la dreta, imatges extretes dels vídeos de testimonis penjats a les xarxes socials / VICTÒRIA ROVIRA

La calma va precedir la tempesta. La matinada de diumenge, passades les 5 h del matí, les Barraques i la fira ja havien tancat i eren pocs els que quedaven a l’Eix Macià. En qüestió de minuts, una baralla entre dos grups va desencadenar en una batalla campal multitudinària –amb llançament d’ampolles i objectes–. El resultat: mig miler de persones implicades, quatre agents dels Mossos d’Esquadra ferits i nou detinguts. Davant la gravetat dels fets, com mostren els vídeos, i els dubtes sobre l'actuació policial, el D.S. s'ha proposat recrear els esdeveniments.

Segons ha pogut saber aquest diari, els presumptes implicats són de nacionalitat espanyola i només un resideix a Sabadell. Els tres principals investigats –que presumptament haurien agredit els agents– van quedar ahir en llibertat amb càrrecs. La causa ha quedat oberta pels delictes d’atemptat contra l’autoritat, lesions i desordres públics. Ara s’investiga com una brega puntual es va transformar en una acció violenta col·lectiva que, segons ha pogut saber aquest diari, va arribar a durar més d’una hora. Aquesta és la seqüència dels fets.

5.20 h de la matinada, davant la cascada del llac del Parc Catalunya. Dos grups –amb un estat considerable d’embriaguesa– comencen a discutir-se de manera altiva. Arriben a les mans i agents dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Municipal proven de separar-los. Comencen els primers llançaments d’objectes.

Segons fonts dels Mossos, és en aquest moment quan el clima violent puja i fins a mig miler de persones es veuen involucrades en una batalla campal, dirigida cap als agents que es trobaven desplegats a l’Eix Macià. A les 5.26 h, la policia catalana constata que s’està produint una situació de caos i decideix desallotjar. Al llançament d’ampolles des del primer moment, se sumen els primers incendis de contenidors i els agents proven de dissuadir la multitud fins a la plaça Catalunya. A Ronda Zamenhof s’arriba a muntar una barricada, segons testimonis presencials, mentre són molts els que es dispersen. Els Mossos intervenen durant més d’una hora, com mostren els tempos de les detencions: la primera és a les 5.31 h, l’última ha d’esperar fins a les 7.16 h.

Després de l’incident, es constata que quatre agents dels Mossos i un de la Policia Municipal estan ferits. Tres agents de la policia catalana han hagut d’agafar la baixa. El SEM envia quatre unitats al lloc dels fets i atén dues crisis d’ansietat.

Les càmeres de seguretat situades al Parc Catalunya van gravar tota la seqüència de vídeo, que ja està en mans dels Jutjats de Sabadell. Les imatges enregistrades seran clau per determinar el grau d’autoria en els actes violents. El que s’investiga ara és el grau d’implicació dels investigats i respondre a una gran incògnita: com una baralla va poder convertir-se en un final de festa a cops d’ampolla.

Nou detinguts després d’una batalla campal a l’Eix Macià

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top