Ciutat

El jutge envia a presó els set CDR detinguts

El jutge considera creïbles els càrrecs de terrorisme, tinença d’explosius i estralls contra els detinguts, però no els processa per rebel·lió

Un vehicle de la Guàrdia Civil, durant el trasllat dels CDR a l'Audiència Nacional, aquest dijous 26 de setembre / EFE

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha decretat presó comunicada sense fiança per als set membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts des de dilluns, als quals la Fiscalia acusa de preparar accions terroristes per a l’aniversari de l’1-O, segons han informat a l’Agència Efe fonts jurídiques. El magistrat ha pres aquesta decisió després que la Fiscalia hagi sol·licitat presó incondicional per als set pels delictes d’integració en grup de naturalesa terrorista, conspiració per cometre estralls i, segons Efe, també fabricació i tinença il·lícita d’explosius.

El magistrat considera que hi ha indicis que els set arrestats formen part d’ERT (Equips de Resposta Tàctica), “una organització amb una estructura jerarquitzada que pretén instaurar la república catalana per qualsevol via, incloses les violentes“. El jutge no incorpora el delicte de rebel·lió que constava a la nota que va difondre dilluns la fiscalia. García Castellón entén que la “gravetat de les penes que comporten els delictes que se’ls imputen, la capacitat de destruir proves”, la possibilitat de fugida i de reiteració delictiva justifiquen la presó. Previsiblement, els arrestats ingressaran al centre penitenciari de Soto del Real.

Els lletrats d’Alerta Solidària, que porten la defensa de cinc d’ells, han intentat demostrar durant l’interrogatori que la seva entrada a presó no era necessària, ja que són “persones normals”. El col·lectiu també ha denunciat que han sabut la decisió del jutge a través dels mitjans de comunicació. “Davant el segrest dels 7 independentistes que s’ha consumat aquesta tarda, fem una crida a la mobilització, ja que aquesta serà la millor manera de tenir-los en breu entre nosaltres. No defallirem fins aconseguir la seva llibertat”, han afegit a través d’un missatge a la xarxa social Twitter.

L’interrogatori dels set arrestats ja ha acabat i ha començat a les 11 hores amb la declaració dels dos acusats amb advocats d’ofici. Les declaracions s’han fet per separat i, a banda del magistrat del jutjat d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, només hi han estan presents cadascun dels acusats amb el seu advocat i el fiscal Miguel Ángel Carballo. Els cinc detinguts amb lletrats d’Alerta Solidària només han respost les preguntes de la defensa.

Els arrestats han arribat a l’Audiència Nacional cap a les 7 del matí en un vehicle de la Guàrdia Civil i els advocats de cinc d’ells, d’Alerta Solidària, al voltant de les 8 hores. Abans de l’interrogatori els lletrats de l’organització antirepressiva s’han pogut reunir amb cinc dels detinguts. Els dos restants tenen advocats d’ofici. A l’exterior s’hi ha concentrat un grup de persones en suport als set arrestats, entre els quals, representants polítics de la CUP, ERC, JxCat i EH Bildu.

Els set arrestats estan acusats només de terrorisme. La fiscalia sosté que els nou detinguts formaven un “grup terrorista d’índole secessionista català”. Durant els registres practicats dilluns per la Guardia Civil, segons el cos armat, es va trobar material i substàncies considerades “precursores” de la confecció d’explosius.

Els advocats de cinc dels CDR detinguts, arribant a l’Audiència Nacional aquest 26 de setembre / ACN

Dos arrestats confessen

Segons va indicar l’Agència EFE dimecres al vespre, dos dels detinguts, als quals es va assignar advocats d’ofici i no tenen com a lletrats membres d’Alerta Solidària, haurien confessat durant els interrogatoris de la Guàrdia Civil que tenien intenció de cometre alguns sabotatges en resposta a la sentència del Tribunal Suprem, però sense voler atemptar contra persones, segons han publicat alguns mitjans. També haurien reconegut que van comprar material incendiari i que van fer proves per a la fabricació d’explosius. Segons alguns mitjans, la Guàrdia Civil tindria imatges en vídeo dels detinguts manipulant presumptes artefactes.

Fonts jurídiques han explicat que aquestes dos detinguts van dir en dues ocasions entre dimecres al vespre i aquest dijous al matí que volien mantenir els lletrats d’ofici. Els seus familiars van demanar un ‘habeas corpus’ i els dos arrestats, que haurien declarat davant la Guàrdia Civil a la comandància de Tres Cantos, van ser conduits davant del jutge de guàrdia de l’AN, Alejandro Abascal, i van negar tenir cap queixa per la detenció i tampoc van voler canviar d’advocat.

El portaveu d’Alerta Solidària i coordinador de les defenses dels membres dels CDR detinguts dilluns, el sabadellenc Xavier Pellicer, ha atribuït aquest dijous les suposades confessions de dos dels arrestats a la manipulació i pressió “il·legal” de la Guàrdia Civil. En declaracions a TV3, Pellicer ha parlat d’aplicació “encoberta” de la Llei antiterrorista, “aïllant” els detinguts i impedint que poguessin trobar-se amb els seus advocats. Els arrestats representats per Alerta Solidària, van acollir-se al seu dret a no van declarar. El col·lectiu no ha pogut parlar amb aquestes dues persones detingudes i no sap quin és el seu estat, tot i que els membres d’Alerta Solidària van ser designats per les seves famílies per ser els seus advocats. El Col·legi d’Advocats de Sabadell tampoc hauria designat advocats d’ofici.

Detenció d’un dels acusats a casa seva, a Sant Frost de Campestrelles, on segons la Guàrdia Civil s’haurien trobat “materials precursors” per a la fabricació d’explosius / EFE

Comentaris
To Top