Ciutat

A la recerca d’un llogater, abans del 2021

El canvi de seu del BBVA deixa la Fundació 1859 Caixa Sabadell sense el 40% dels seus ingressos

Uns operaris s'emporten cadires de l'antiga oficina del BBVA a l'edifici modernista del carrer de Gràcia / P. J. A.

El BBVA deixarà de pagar el lloguer de les oficines que tenia a l’edifici modernista del carrer de Gràcia a finals d’aquest 2019. Tot i que el canvi de seu de l’entitat bancària ja s’ha consumat, la Fundació 1859 Caixa Sabadell seguirà percebent els prop de 500.000 euros del contracte uns mesos més. Després d’això, si no es troba un nou inquilí, la fundació veurà minvats en un 40% els seus ingressos, que l’any 2018 eren un total de 1,16 milions d’euros.

Segons dades de la mateixa Fundació, l’entitat va tenir l’any 2018 una despesa d’1,09 milions d’euros. D’aquests, 14.743 euros van anar a parar al manteniment de l’edifici modernista i 31.960, a la cura dels Jardinets de la Caixa, de titularitat privada però d’ús públic. “Aquesta situació ha estat possible fins ara perquè teníem els ingressos i les despeses equilibrats, però això ha canviat”, diu al D.S. el president de l’entitat, Joan B. Casas, que assegura, però, que s’està treballant en una solució.

“La substitució d’aquest percentatge important dels ingressos [el 40% del lloguer] es preveu per a l’any 2021”, afirma Casas, que avança que la Fundació fa mesos que està en converses amb empreses privades i institucions públiques que podrien llogar la seu modernista. Però serà un procés llarg. “Si això estigués al Passeig de Gràcia en comptes del carrer de Gràcia, no tindríem tants problemes. Però l’objectiu és que aquesta joia modernista segueixi oberta per a la ciutat. Si no, seria com si la Pedrera acabés tancada al públic”, afirma Casas.

Després de la desfeta: on és l’obra social?

Llogater públic o privat?

Tot i que les dues línies, pública i privada, “segueixen obertes”, explica el president, “una avança i l’altra està més parada”: hi ha hagut privats interessats en l’edifici, però les característiques de l’immoble –gran, antic i protegit– han dificultat un acord. “El que hem fet, per tant, és contactar amb les dues grans institucions que tenen interès i que fins ara s’han corresponsabilitzat del tema: l’Ajuntament de Sabadell i la Generalitat de Catalunya”, afirma Casas, “hi ha receptivitat i estem confiats que podrem optimitzar l’actiu”. Des del consistori confirmen les converses però recorden que estan “en fase inicial” i que “no hi ha res tancat”.

Amb tot, la Fundació és conscient que “probablement” el lloguer final que pagui un ens públic o privat serà  més baix del que pagava el banc (prop de mig milió d’euros). De fet, segons ha pogut saber el D.S., l’agència immobiliària Engel & Völkers ofereix l’edifici del carrer de Gràcia per 75.000 €: lluny del que pagava el BBVA, però més proper a un preu de mercat.

“Segur que hi haurà un gap [diferència], i ho haurem de cobrir a mitjà termini de dues maneres: optimitzant encara més el que tenim –que ja ho fem molt– i aconseguint mecenatges”, reconeix Joan B. Casas, que explica que aquesta segona via de finançament “és un tema complicat perquè aquí no n’hi ha cultura”, però que podria funcionar si hi ha projectes de la Fundació “atractius i rendibles” per a les empreses.

El president de la Fundació Joan B. Casas / VICTÒRIA ROVIRA

En qualsevol cas, segons expliquen des de l’entitat, la venda de l’edifici no està sobre la taula. Tant per la dificultat de posar un preu a un immoble com el que va dissenyar Jeroni Martorell, com per les limitacions que tenen les fundacions per fer aquestes operacions. “Estem doblement tutelats, pel departament d’Economia i Finances, com a fundació que prové de l’obra social de la caixa d’estalvis; i pel departament de Justícia que té competència amb el tema fundacions”.

De moment, asseguren des de la Fundació, el sotrac del BBVA no afectarà el nombre d’activitats de l’Espai Natura, l’Espai Cultura i l’edifici modernista: un total de 1.271 el 2018. “Aquest any i l’any que ve, la Fundació continuarà fent o millorant tot el que ha fet fins ara”, explica Joan B. Casas, “Per una banda, perquè tot el que s’ha de fer aquest any ja està tancat; i per l’altra, perquè teníem uns fons previstos per a aquesta contingència de cara al 2020”.

Joan Carles Sunyer, director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, indica a més que la resta d’ingressos que percep l’entitat [veure gràfic] estan assegurats, i que el patrocini que el BBVA atorga a activitats com la Festa de Tardor o el Fresc Festival no està en dubte. “Tenim un conveni marc que cada any es revisa i es renova”, afegeix Sunyer.

La seu de la Bosch i Cardellach

En els propers dies, a més, l’hereva de l’Obra Social tindrà una nova font d’ingressos: el lloguer de l’edifici del carrer Indústria que avui ocupa la Fundació Bosch i Cardellach. Tot i que un conveni cedeix el local fins al 2030, l’entitat dirigida per Josep Maria Benaul es traslladarà en els propers dies a l’Escola Industrial (Espai Cultura), on la Fundació 1859 Caixa Sabadell els ha preparat un nou espai, situat a l’antiga biblioteca i sales d’estudi.

“Tot i que preferíem no marxar, fem una valoració positiva del canvi. Estarem en un carrer per a vianants i accessible i amb entrada directa i pròpia. És un espai millor del que es va acordar en el passat. Crec que n’hem quedat tots satisfets”, assenyala Benaul, que confirma que els importants arxius de la fundació no es mouran del soterrani del carrer Indústria. Allà, ben aviat, s’hi instal·larà el Col·legi d’Enginyers i la Caixa d’Enginyers. Pagaran uns 50.000 euros. Un petit bri d’esperança més per als comptes de la Fundació.

Comentaris
To Top