Ciutat

Les obres de l’escola de música del sud es licitaran l’any 2020

L’actual consistori ha decidit conservar el pla d’ampliació del Centre Cívic de Sant Oleguer i les obres d’un nou conservatori, tal com havia previst l’anterior govern

Fotogradia de l’estat actual del centre cívic de Sant Oleguer, situat al carrer de Sol i Padrís / ÓSCAR ESPINOSA

[Pilar Armengol / P. J. Armengou]

L’ampliació del centre cívic de Sant Oleguer, que ha de donar pas a la construcció de l’escola de música del sector sud de la ciutat, tirarà endavant tal com estava previst, segons han confirmat al D.S. fonts de l’Ajuntament de Sabadell. El projecte, que encara està en fase de redacció per part del despatx d’arquitectes Safont-Tria, hauria d’estar llest per a la licitació de les obres l’any 2020.

La confirmació del projecte per part de l’actual govern municipal dissipa els dubtes dels veïns pel que fa a la continuïtat de la proposta. La construcció de l’Escola de Música del sud i l’ampliació del centre cívic era una idea de l’anterior govern que, tot i ser aprovada en el ple per unanimitat, podia entrar en conflicte amb els plans del nou consistori per a l’equipament musical.

El govern de l’alcaldessa Marta Farrés sempre ha explicat la intenció de situar l’escola de música i el conservatori en un edifici de nova construcció que estaria ubicat en un solar de l’Eix Macià, davant del Corte Inglés.  Tot i això, segons ha pogut saber el D.S., el govern ha decidit tirar endavant també el projecte de Sant Oleguer –en un estat força avançat–, mentre el projecte de l’Eix Macià vagi avançant. Un cop enllestides les obres a l’Eix Macià, expliquen fonts municipals, tota la distribució de l’educació musical de la ciutat es replantejarà de nou.

El projecte del sud

De moment, l’ampliació de l’equipament no implicarà el tancament de l’actual escola del centre, que en el futur s’hauria de reubicar –a l’Eix Macià o en un altre lloc– a causa de les reduïdes dimensions de l’edifici i de l’estat en què aquest es troba. “Fa almenys 25 anys que s’està parlant de fer un edifici a l’alçada del conservatori, per això celebrem que s’ampliï l’escola al sud”, explica Joan Morera, director de l’equipament, que matisa: “no és una descentralització, sinó una ampliació de les places i d’hores de professorat”.

En conversa amb el D.S., Morera ha explicat que la nova escola al centre cívic de Sant Oleguer tindrà un programa similar a la del centre, però l’oferta instrumental no serà la mateixa. S’hi podrà estudiar piano i corda. “Tant de bo puguem iniciar el curs 2021-2022 a la nova ubicació”, diu el director.

La decisió del govern implicarà també l’ampliació de les seves dependències del centre cívic i una millora dels accessos i comunicació amb el barri. El bar, per exemple, canviarà d’ubicació i tindrà accés a peu de carrer; tota la planta baixa es dedicarà al centre cívic, conservant-se molts dels espais ja existents, i tota la segona planta estarà dedicada a l’escola de música. Es farà també un nou gimnàs i un ascensor per accedir a un pàrquing subterrani. Les obres respectaran l’edifici actual, i també el mural dedicat a Xavier Vinader, però suposaran construir un nou edifici annex que formarà un angle recte amb estructura existent.

Mapa difós pel govern quadripartit amb el projecte de les tres escoles de música municipals / CEDIDA

L’escola al nord, descartada

Més enllà d’això, l’executiu socialista ha descartat gairebé per complet el pla iniciat pel govern anterior pel que fa a la ubicació del conservatori. L’antic pla contemplava la inauguració d’una segona escola de música a Ca n’Oriac –es va arribar a aprovar una reserva pressupostària per a la redacció del projecte– i la reubicació de l’escola del centre. Probablement, tot i que no estava decidit, al Vapor Turull.

“Actualment només tenen accés a la música nens d’entorns favorables”, comenta Joan Berlanga, extinent d’alcalde i exregidor d’Educació, “la idea era apropar el conservatori al nord i que Ca n’Oriac tingués un espai dedicat a la música moderna, que ara mateix no s’ensenya a Sabadell”. Berlanga critica també que “s’hagi trencat el consens” respecte al projecte, tot imposant la idea d’una única escola de música a l’Eix Macià. Assegura que aquesta proposta és “efectista” i feta “pensant més en l’edifici que en el contingut”.

Comentaris
To Top