Ciutat

La manifestació davant la comissaria de la Policia Nacional acaba en batalla per la Gran Via

Almenys 19 manifestants han resultat ferits després de les càrregues policials, durant les quals s’han utilitzat bales de foam

Agents dels Mossos d'Esquadra custodien la comissaria de la Policia Nacional a Sabadell, davant la presència de manifestants independentistes / LLUÍS FRANCO

Prop d’una vintena de ferits, càrregues per la Gran Via, llançament d’objectes, tirs amb bales de foam i una persona detinguda pels Mossos. Aquest ha estat el resultat de la manifestació que aquest dimarts al vespre s’havia convocat a Sabadell per protestar contra la presència policial espanyola a Catalunya.

Sota el lema Fem-los fora, diferents entitats, organitzacions i partits havien organitzat una marxa des de la plaça de Sant Roc fins la comissaria de la Policia Nacional, prop de l’Hospital Parc Taulí. La concentració, que ha començat a dos quarts de vuit del vespre i ha reunit unes 3.000 persones, s’ha desenvolupat sense incidents fins passades les deu de la nit. En aquell moment els Mossos d’Esquadra han decidit carregar, després que els manifestants llancessin ampolles de vidre i intentessin moure les tanques que protegien la comissaria, fortament custodiada.

Calma tensa… I enfrontaments

En la manifestació, després de la sentència de l’1-O i els greus aldarulls a l’aeroport de Barcelona, hi han participat centenars de persones, la majoria joves, que cridaven consignes contra la policia espanyola i a favor dels presos. La marxa ha recorregut sense problemes els carrers del centre de la ciutat, passant pel passeig de la Plaça Major, la Via Massagué, el carrer de Vilarrubias i la Gran Via.

Un cop allà, els manifestants han deixat maletes buides davant la comissaria de la Policia Nacional. Ha estat el signe que els convocants han escollit per llançar el missatge de la protesta: “fora les forces d’ocupació”. La delegació policial ja estava acordonada per diverses furgones dels Mossos d’Esquadra i agents antiavalots abans que arribessin els manifestants. També els Mossos d’Esquadra han rebut els crits dels joves. “No us mereixeu la senyera que porteu”, “Els Mossos també són forces d’ocupació” o “El vostre conseller està a la presó”, són algunes de les consignes que s’han sentit.

Després de prop d’una calma tensa que s’ha allargat durant prop de dues hores, i just quan alguns manifestants començaven a marxar, els Mossos d’Esquadra han carregat. El detonador de l’acció policial: el llançament d’ous, ampolles de vidre i d’altres objectes; i un intent de moure les tanques que protegien la comissaria. Els agents antiavalots han actuat amb duresa contra els joves, que s’han dispersat ràpidament per tota la Gran Via. Ha començat llavors un estira i arronsa entre els policies i els manifestants, que s’ha allargat fins dos quarts de dotze de la nit per l’avinguda, els carrers adjacent i, fins i tot, les portes del Taulí.

La policia ha fet ús de bales de foam i porres per dispersar els manifestants, que han respost llançant pedres, pals, i tot el que trobaven. Els joves, que han mantingut un intens pols amb els agents durant prop d’una hora, han cremat contenidors a la Gran Via i el carrer de Vilarrúbias. Quan un grup de manifestants s’ha intentat refugiar a l’Hospital Parc Taulí, els Mossos no han dubtat en carregar prop de l’hospital. Des dels carrers colindants, la pluja d’ampolles i pedres no s’aturava.

Segons Sanitaris per la República, els equips mèdics han arribat a atendre fins a quinze manifestants per ferides produïdes pels projectils de la policia al cap, tòrax i testicles. Tres han acudit ells mateixos a l’Hospital Parc Taulí, del qual han sortit alguns metges per atendre els ferits. Diversos joves han rebut també cops de porra i han hagut de ser atesos pels sanitaris; i almenys un per rascades i cops produïts durant una caiguda.

Membres de Sanitaris per la República atenen un manifestant ferit / LLUÍS FRANCO

També ha intervingut durant la nit almenys un camió dels bombers, que ha sufocat les flames que devoraven dos contenidos col·locats a forma de trinxera al bell mig de la Gran Via. El carrer ha estat tallat al trànsit durant hores, tot i que els Mossos han deixat passar alguns vehicles entre escomesa i escomesa. Després de moltes corredisses i tàctiques de dispersió amb les furgones de la policia, els manifestants s’han disseminat pels carrers del barri. L’operació policial s’ha donat per acabada prop de les dotze de la nit. Al darrere quedava una Gran Via a les fosques, desenes de contenidos bolcats, i una nit més de tensió a Catalunya.

Comentaris
To Top