Ciutat

Rebuig de l’oposició a la pujada d’impostos del Govern: “Castiga la classe mitjana”

Els grups municipals critiquen la pujada d’impostos i hi veuen una mesura contra el contribuent

Lourdes Ciuró intervé en el ple davant la mirada de Marta Farrés i Marta Morell / LLUÍS FRANCO

La proposta de pujada d’impostos del Govern passa el seu primer tràmit, encara que amb crítiques. El ple municipal ha aprovat aquest matí l’augment general dels tributs d’un 2% per al 2020, que afectarà l’impost de béns immobles (IBI), l’impost d’escombraries i l’impost sobre activitats econòmiques (IAE), entre d’altres.

El Govern ha justificat la pujada d’impostos en l’augment de l’IPC, mentre que la resta de grups municipals hi veuen una mesura contra el contribuent. Des d’ERC fins a Ciutadans, l’oposició ha coincidit que l’augment general és “desproporcionat” i s’ha de poder revisar a la baixa.

El portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez, ha considerat que la mesura és “del tot injustificada” i va en contra de la “reducció de les desigualtats de la pobresa”. “S’han apujat el sou i ara també els impostos“, ha criticat dirigint-se a l’alcaldessa, Marta Farrés. “És una ampliació lineal, igual per a tothom. No és progressiva i és conservadora”, ha assenyalat el republicà. Des del Govern, la tinenta d’alcaldessa Montserrat González, ha rebatut l’argument de Fernàndez al·legant que el govern anterior va augmentar els impostos tots els anys excepte el 2019, quan els va congelar.

La líder de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, ha coincidit amb ERC i ha considerat que l’augment d’impostos no és adequat perquè les perspectives econòmiques del futur són negatives. Ha exigit al Govern que “aconsegueixi recursos” sense “augmentar la pressió fiscal a les famílies“. Des de Ciutadans, el regidor José Luis Fernández ha recriminat que s’impulsi una mesura “excessiva” que “torna a castigar la classe mitjana de Sabadell“.

Malgrat tot, l’oposició s’ha abstingut en l’aprovació inicial per facilitar el debat. S’obren ara 30 dies per presentar al·legacions. 30 dies de gràcia per al govern per aconseguir la majoria necessària per reformar els tributs, un dels pilars per al pressupost del 2020. El desembre serà aprovat de manera definitiva.

El Govern vol apujar els impostos per al 2020

L’oposició, oberta a parlar

Els grups municipals han anunciat esmenes a les ordenances fiscals i així incorporar propostes al redactat inicial. ERC demana l’aplicació d’un recàrrec en el 50% de l’IBI per als habitatges que no tinguin cap persona censada, tal com estableix la Llei d’Habitatges Buits. D’altra banda, els republicans proposen incorporar una bonificació del 95% per als habitatges llogats amb un preu inferior al de mercat.

Des de Junts, tal com ja va explicar el D.S., es proposen mesures contra l’emergència climàtica, com alliberar els vehicles elèctrics de la zona blava i una exempció en l’impost de construcció i obres si s’instal·la un dipòsit d’aigua a casa. Així mateix, Junts –juntament amb Ciutadans– reclamen acabar amb l’impost de residus. “És un gravamen ideològic”, ha assegurat Ciuró. El Govern s’ha compromès a revisar-lo però ja amb la perspectiva posada al 2021.

La Crida ha lamentat que s’inclogui una exempció en l’impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres en els edificis de la Santa Seu, la Conferència Episcopal, les parròquies i altres edificis eclesiàstics, que el Govern ha inclòs en aplicació d’una sentència del Tribunal de Justícia de la UE.

ENQUESTA Esteu d’acord amb l’increment d’impostos que ha aprovat l’Ajuntament de Sabadell?

Comentaris
To Top