
ARA A PORTADA
La llum del WhatsApp irrita el món del teatre

- Predomini del sol acompanyat d'una pujada de les temperatures
Publicat el 24 d’octubre de 2019 a les 12:00
Actualitzat el 24 d’octubre de 2019 a les 21:28
Un problema global sobrevola les sales d’espectacles de tot el món: la telefonia mòbil. Si abans el problema era que el so d’una trucada inesperada interrompia el silenci, ara fins i tot ho és l’ús de WhatsApp enmig de la foscor. “Alguns actors i actrius diuen que fins i tot es pot distingir la persona que mira la pantalla… Clar, és com una llanterna enfocant la cara”, explica la gestora cultural a l’Estruch, Salut Tarruell.
El programador cultural d’UIU, Pere Urpí, hi coincideix: “Els actors s’adonen que, enmig de la platea, s’encén una cara blava”. I té almenys dues derivades. D’una banda, “els actors es poden desconcentrar o directament ofendre, perquè és una falta de respecte a un mateix i als altres”, diu Urpí. I de l’altra, el públic: “Distreu l’atenció i destorba els veïns del costat i darrere”.
Una dura posició que comparteix el director d’orquestra Santiago Serrate, que aquests dies actua a Chemiz (Alemanya). “Des de l’escenari es veu tot i és molt molest, ja que enlluerna els artistes”.
La queixa és compartida entre totes les sales i entitats consultades pel Diari de Sabadell. Com les Joventuts Musicals, la presidenta de la qual, Joana Soler, alerta que les llumetes “desconcentren els músics”. Segons la seva experiència, però, el públic cada vegada tolera menys aquests comportaments: “Quan es produeix una trucada o un moviment telefònic se sent entre el públic la demanda de silenci”. Qui també creu que la situació millora és la directora del teatre infantil LaSala, Eulàlia Ribera. “Hem millorat molt, fruit de fer pedagogia entre les famílies i explicar-los que ja tindran temps de fer fotografies en acabar l’espectacle, però que durant la funció és un món compartit”, explica Ribera. “A la gent, si li ho expliques, ho entén”, assegura.
De fet, hi ha certes maneres de prevenir l’ús dels telèfons mòbils a espectacles en directe. Com ara una falca sonora per megafonia: “Apagueu els telèfons mòbils”. O cartells a les portes d’accés. Però poc més. “Nosaltres tirem una falca, però ni així”, admet Pere Villaró, de l’equip tècnic del Teatre del Sol. En canvi, el director de la companyia AlGalliner –que aquest cap de setmana té obra a La Quartera–, Albert Gonzàlez, indica que ja ha renunciat a la falca. “Hem decidit no tirar-la, perquè talla molt el rotllo inicial. A més, al que li soni el telèfon quedarà tan avergonyit que segur que no ho tornarà a fer”, assenyala rialler.
Però quan un espectador persisteix a consultar el WhatsApp, només queda fer un toc d’atenció a l’espectador problemàtic. Pere Urpí explica que “llavors cal advertir-lo discretament, una feina del cap de sala i l’equip d’acomodadors”. És justament allò que fa Maria Antònia Cabistany, alma mater de l’Espai Àgora. “Si veig algú amb el telèfon mòbil, m’hi acosto i li dic: 'Ep! Apaga el mòbil!’”. Tot i això, remarca que els espectadors de l’Espai Àgora - que dissabte celebra precisament el seu 22è aniversari - són bastant educats.
Però actors i actrius no sempre es conformen. Una eminència com Josep Maria Pou va ser dels primers actors catalans cèlebres a interrompre una escena per adreçar-se literalment “al del telèfon” i recriminar-li-ho. “Per què aguantem això?”, es va demanar des de l’escenari del Teatro Calderón (Valladolid). Era el 2013. No és l’únic. Julio Manrique va renyar un espectador que mirava una tablet durant una funció a Barcelona. Lluís Homar va aturar la seva versió de Cyrano durant la representació, l’any passat, a Terrassa. L’actor Ricardo Gómez, famós pel seu paper de nen a Cuéntame (TVE), va escriure un article a la premsa per fer una denúncia pública: “No hi ha hagut cap de les 85 funcions de Rojo en què no hagi sonat almenys un telèfon mòbil”.

Notícies recomenades
-
Cultura i oci El cervell darrere l’èxit de Dagoll Dagom
-
Cultura i oci Mercè Martínez i Ivan Clemente, a ‘Tots els nens creixen'
-
Cultura i oci El Fresc 25 tanca amb un 88% d’ocupació, sis espectacles exhaurits i el doble d’abonaments que l’any passat
-
Cultura i oci FOTOS | La Jove Orquestra Simfònica del Vallès brilla amb el seu talent en formació
-
Cultura i oci L'obra ben feta de Blaumut
-
Cultura i oci L’artista de Hollywood desconeguda a Sabadell