MARTÍ SAIZ

Posa un dissenyador a la teva vida

[Per Martí Saiz, director creatiu de l’estudi de disseny Cèl·lula]

La setmana passada, un editor i jo anàvem en cotxe i buscàvem un pàrquing al centre de la ciutat. Seguíem els senyals de trànsit que indicaven com arribar-hi. Vam donar dues o tres voltes. I res… els senyals es perdien. El rètol d’accés a l’aparcament estava descolorit i els nostres ulls no el veien. Esperàvem un darrer senyal, amb disseny similar als anteriors, que rematés la feina i ens portés pel bon camí. Però, malauradament, no el vam trobar.

Fa uns anys, a l’estudi Cèl·lula vam dissenyar la memòria del FAD, una de les associacions de dissenyadors més prestigioses del món. El nostre interlocutor era l’arquitecte Juli Capella i ens va encarregar un llibre accessible. Volia una publicació amb una mida de text a cos 12; exageradament gran per a un peu de foto. Però aquesta decisió revolucionària facilitava molt la lectura i va millorar la qualitat de vida dels lectors. Aquest encàrrec em va canviar la manera de dissenyar per sempre… Us imagineu un restaurant sense rampa per a cadira de rodes o cotxets? Doncs el disseny gràfic ajuda que tot ho puguem llegir millor i, com la rampa, ens facilita la vida.

Enmig de la manifestació de Madrid el 8 de març del 2018, la gent es va posar a fotografiar els cartells de l’Ajuntament que reclamaven la igualtat real. Es van fer virals, i no era la primera vegada que passava en aquest consistori. Tenien un disseny tan potent que, fins i tot, alguns ciutadans en robaven per decorar la seva llar. Van aconseguir una connexió amb la ciutadania meravellosa, molt per sobre del que hauria estat habitual. El responsable de tot plegat va ser la incorporació d’un director creatiu a l’estructura municipal madrilenya, Nacho Padilla. Feu una cerca a internet, val la pena.

Un altre exemple d’estudi és el diari que teniu entre mans. Com expliquen els responsables del disseny, Antonio Martin i Jennifer Waddell: “Hem dissenyat un diari en què l’experiència del lector sigui un plaer”. Estic segur que el disseny gràfic va ser-hi present en el moment de crear i definir com seria el nou mitjà. Indirectament, va crear una nova eina per exaltar el sabadellenquisme.

Com deia l’editor amb qui buscava aparcament: “Posa un dissenyador gràfic a la teva vida”. La teva empresa, el teu producte o la ciutadania ho agrairà.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top