SANT CUGAT

Sant Cugat del Vallès estrena la primera “casa passiva”

La cura pel medi ambient és cada cop, més que una opció, una oportunitat per aportar el nostre granet de sorra. Sant Cugat del Vallès ha estrenat la primera casa passiva d’alta eficiència energètica del municipi, l’onzena a Catalunya, una casa, segons explica el seu constructor, Papik Fisas, que aconsegueix reduir gairebé a zero el consum energètic gràcies a una bona ubicació per aprofitar la radiació solar per escalfar la casa, un aïllament eficaç tant de l’estructura com els tancaments i una bona estanquitat a l’aire.

Aquestes característiques permeten reduir la factura elèctrica a uns 20 o 30 euros mensuals com a màxim. Tot això, afegeix Fisas, amb un cost que supera només entre un 3% i un 5% el preu d’una casa convencional i que es pot construir en uns quatre mesos. Segons Fisas, el secret per construir una casa passiva energèticament eficient que fregui el consum zero passa per fer les coses “amb sentit comú” i, en aquest cas, seguir l’estàndard de certificació energètica alemany ‘passivhaus’, un dels més alts que existeixen.

La casa de baixes emissions a Sant Cugat / ACN

Un dels elements bàsics d’aquest estàndard passa per utilitzar el sol com a font principal de calor per escalfar la casa. Per aconseguir-ho doncs, cal orientar la casa el màxim cap al sud per aprofitar la radiació. Això i uns vidres especials que no deixin escapar la calor a l’hivern garanteixen que la casa es pugui mantenir a la temperatura correcta per garantir el confort dels seus ocupants sense haver de consumir energia o reduint aquest consum al mínim.

En el cas d’aquesta casa de Sant Cugat, a més, la instal·lació d’unes plaques fotovoltaiques a la teulada permet aprofitar la radiació solar per generar energia pròpia i no dependre de la xarxa elèctrica i, vinculada a un sistema d’aerotèrmia, escalfar aigua que després es pugui utilitzar a la dutxa, a la rentadora o per fregar els plats. També compta amb un dipòsit per recollir l’aigua de pluja i, d’aquesta manera, també reduir-ne al màxim el consum.

Ben aïllada

Altres aspectes essencials en l’objectiu del consum zero són garantir un bon aïllament de la casa tant pel que fa a la seva estructura com als tancaments de portes i finestres i un rigorós control d’infiltracions. “Si tenim una casa aïllada i estanca a l’aire és molt més fàcil fer-les eficients”, assenyala Fisas.

Fisas pronostica que la demanda d’aquest tipus de cases anirà a més en el curt termini perquè cada cop més persones tenen en compte la “hipoteca energètica” a l’hora de comprar-se una casa més enllà del que costi construir-la. De fet, assegura que una casa d’aquestes característiques pot gastar uns 20 o 30 euros al mes d’energia, un 70% menys que una convencional, el que fa que cada cop la demanda d’aquest tipus de construccions sigui més alta. A això s’hi afegeix un preu molt similar i uns terminis per construir-les molt més curts.

Comentaris
To Top