Ciutat

Pisos socials per rejovenir Campoamor

Revitalitzar Campoamor. Aquest és el propòsit que l’Ajuntament de Sabadell vol tirar endavant a partir de la reconversió de l’actual mercat, que l’any que ve tancarà per sempre més. Per aconseguir-ho, el consistori preveu crear una promoció habitatges protegits adreçats als joves, i dedicar tota la planta baixa a les arts escèniques.

Simulació del bloc que es preveu a l’antic mercat de Campoamor / CEDIDA

Es tracta d’una proposta que els socialistes duien en el seu programa de govern, en què ja preveien l’enderroc de l’actual mercat per fer-hi pisos de lloguer i crear un espai dedicat a les arts escèniques i musicals a la ciutat. L’anterior govern ja va posar l’ull sobre aquesta infraestructura, amb el plantejament de fer-hi una experiència pilot i innovadora batejada com a Linkmarket SBD, i que preveia un intercanvi de productes de proximitat i de varietat intercultural.

No obstant això, l’actual executiu veu el projecte dels seus predecessors “poc realista” amb el teixit  social del barri. La proposta anterior preveia convertir-se en un pol d’atracció, però el govern considera que la nova proposta suposaria revitalitzar aquesta zona de la ciutat.

“Partim de què el mercat compta amb dos problemes, el supermercat ens tanca a finals d’any, que era el gran tractor d’aquest espai, i que cada cop hi ha menys parades obertes, a més que la gent està adquirint nous hàbits de compra”, explica l’alcaldessa, Marta Farrés. “Cal ser valents i admetre que aquest espai no funciona, no té sentit seguir bolcant diners públics en un projecte que no funciona, i per això cal plantejar un altre que tingui sortida”, afegeix.

Diferents administracions

La voluntat del govern és convertir l’actual espai que ocupa el mercat en un punt de trobada, a la vegada que generar moviment a partir de la rebaixa de la mitjana d’edat. És per això que plantegen generar un parc d’habitatge protegit per a joves, que permetria crear entre 18 i 20 nous habitatges. “Campoamor és un barri envellit, i cal replantejar el seu futur per dinamitzar-lo, per la qual cosa amb la creació d’un parc d’habitatges per a joves no només aconseguim que el jovent d’allà no marxi, sinó que es repobli”, explica Farrés.

Això seria als pisos superiors, ja que als baixos l’objectiu és instal·lar-hi un espai dedicat a la creativitat artística. Tot i que encara està en projecte, aquí hi tindria cabuda la generació artística local que es troba en plena fase d’expansió.

En aquest aspecte és quan s’analitza la capacitat d’atracció que pot tenir la ciutat en àmbits com la producció adreçada al públic infantil. Com per exemple, festivals com El Més Petit de Tots han hagut de mirar cap a fora del municipi per encabir la seva activitat i el conjunt de propostes que planteja, una opció  que tindria resposta amb una infraestructura com la que preveu l’Ajuntament al sud de la ciutat.

“La tendència europea és que els equipaments d’aquest tipus no es trobin al centre, perquè es tracta d’elements transformadors en l’àmbit cultural i social, fet pel qual aporten un valor afegit que és molt positiu en àrees com aquesta”, assenyala l’alcaldessa.

Amb tot, l’Ajuntament ja ha iniciat l’estudi previ, i caldrà afrontar el canvi de planejament urbanístic a la zona, un procés que pot durar entre un i dos anys. Paral·lelament, en aquest temps es treballarà en la redacció del projecte per desenvolupar aquesta nova infraestructura, i s’abordarà amb la Generalitat la transformació de l’entorn, ja que hi ha terrenys de l’Incasòl, per esponjar la trama urbana i fer-hi un parc.

Els veïns de Campoamor avancen protestes

Comentaris
To Top