Ciutat

Sabadell iniciarà l’any amb pròrroga pressupostària

Els comptes hauran d’esperar el primer terç del 2020, segons reconeix el mateix Govern

L’any 2020 començarà amb una pròrroga dels pressupostos municipals, després que s’hagin esgotat els terminis de l’Ajuntament per aprovar els comptes abans que acabi l’any. Segons ha pogut saber el D.S., el Govern treballa per tenir-los enllestits abans del mes de març. El retard en la tramitació implicarà mantenir els pressupostos de l’últim executiu de Maties Serracant, però no hauria de condicionar els pagaments immediats als proveïdors, segons asseguren fonts municipals.

Tant Govern com oposició coincideixen que els pressupostos de l’any vinent seran “els més importants del mandat”. L’executiu vol que sigui un full de ruta de les inversions per als propers quatre anys, centrades en equipaments de nova creació. Entre la llista de prioritats, l’executiu marca una sèrie d’obres que vol començar a executar durant el mandat: el pavelló dels Merinals, el Conservatori de l’Eix Macià, la urbanització de l’entorn del Mercat de Campoamor, el Mercat de la Roureda i una nova escola bressol. Així mateix, es preveuen intervencions de menor envergadura, com l’asfaltat dels carrers i les àrees per a gossos.

El portaveu del Govern, Pol Gibert, explica que els comptes del 2020 comptaran amb una “planificació” de les inversions per al proper any, així com els següents, i s’inclourà tant els estudis informatius, les licitacions i les execucions de les obres. Malgrat la previsió futura, el govern estarà condicionat pel passat. “L’ideal que preveia el Govern no serà”, reconeix Gibert. Fa referència a “l’herència” de quatre projectes inacabats de l’executiu quadripartit, que s’hauran d’incloure als comptes del 2020.

Les converses amb l’oposició just són incipients i, a ulls de tots els grups, hi ha la sensació que se’ls ha donat poca informació. “No han calendaritzat res i encara espero una trobada”, exposa la portaveu de Junts, Lourdes Ciuró. ERC i Crida coincideixen: des dels anticapitalistes, la regidora Anna Lara denuncia “falta de transparència”.

Negociació necessària

El Govern necessita la majoria del ple municipal per aprovar els pressupostos. Junts per Sabadell i Ciutadans parteixen com a socis preferents per pactar i ambdós tenen disposició a parlar, però amb condicions. La portaveu de Junts, Lourdes Ciuró, demana que troba a faltar “un relat” –arguments– a les inversions previstes.

Per seure a parlar, Junts demana focalitzar-se en dues línies: creació d’ocupació i gestió de centres educatius. “Vull parlar de dinamització de l’economia i de la indústria del coneixement i la innovació”, exposa. Sobre projectes concrets, ja previstos, s’oposa al centre d’arts escèniques previst a Campoamor. Des de Ciutadans, l’oferiment és més obert i es reserven les seves cartes per a la negociació: “Volem oferir un pacte d’estabilitat al Govern. Tenim la mateixa disposició que la del 27 de maig”, explica el seu portaveu, Adrián Hernández.

La pujada de taxes, pendent

Tal com passa en una economia domèstica, abans de definir les despeses (pressupost), cal tenir clar els ingressos (taxes i impostos). Per això, el pas previ a tramitar els comptes és l’aprovació de les ordenances fiscals.

El Govern preveu una pujada generalitzada dels impostos del 2% –incloent l’IBI, l’IAE i la taxa sobre les escombraries–. La majoria hi està en contra. Ciutadans demana que sigui inferior al 2%, especialment en alguns trams de l’IBI i la taxa d’escombraries. Des dels republicans, fins i tot proposen una alternativa: una pujada generalitzada del 0,3%, seguint l’increment de l’IPC previst per a Catalunya per al 2020. Com ja va plantejar la Crida el seu dia, ERC ha demanat que s’eliminin les excepcions per a obres a l’església. Des de Junts, més que exigències es demana coherència: “Ha d’anar lligat”. La votació definitiva de les ordenances serà en el ple extraordinari del proper 20 de desembre. Serà el primer test del mandat.

Comentaris
To Top