Ciutat

Peñalver, Martos, Campoamor i les dones del tèxtil ja tenen el seu homenatge

Inaugurades popularment quatre places: Dones del Tèxtil, Clara Campoamor, Cipriano Martos i Patricio Peñalver

Moment en què s'ha inaugurat popularment la plaça de Cipriano Martos / VICTÒRIA ROVIRA

Si tecleges Patricio Peñalver, Cipriano Martos, Clara Campoamor o bé Dones del Tèxtil, el navegador t’ofereix l’opció de conduir-te a una d’aquestes quatre places sabadellenques, que recentment han estat rebatejades. I ja tenen una placa identificativa amb la nova nomenclatura. Però fins avui, aquests espais no havien estat inaugurats. Ho han fet entitats, partits polítics i veïns a través d’una ruta popular, que ha homenatjat les persones que hi donen nom a través de música, poesia, lectura de textos i una ofrena floral.

“Patricio Peñalver va ser una persona coherent i molt solidària, sobretot amb els que vam ser represaliats de la dictadura. També va estar compromès amb la transformació de Ca n’Oriac com a president de l’Associació de Veïns, en un moment en què faltaven tots els serveis. Va lluitar per l’escola, per un CAP, per arreglar els carrers…”, explicava Juan Ignacio Valldivieso, que va ser veí de Peñalver, militant del PSUC i impulsor del Front d’Alliberament Gai de Catalunya. La plaça amb el seu nom està situada en el seu barri, entre els carrers del Moianès i del Penedès.

Dolores Muñoz, cosina de Cipriano Martos, emocionada per l’homenatge / VICTÒRIA ROVIRA

Per a la cosina de Cipriano Martos, Dolores Muñoz, qui havia viscut amb l’obrer i sindicalista assassinat pel franquisme, l’acte ha estat molt emocionant, tal com ha expressat. També per a la Paqui García, que havia estat companya seva de militància: “Per a mi és molt important, perquè va ser un lluitador que va viure aquí, a la Planada, i és una manera de recordar-lo”.

“Un reflex dels referents”

Una de les mocions de l’anterior govern va ser l’eliminació dels símbols franquistes de l’espai públic. És per això que l’abril passat es va aprovar que les places dels exalcaldes Antoni Llonch i Josep Maria Marcet passessin a dir-se, respectivament, plaça de Clara Campoamor i de les Dones del Tèxtil. La ruta també hi ha passat, i ha acabat amb la lectura d’un text en aquest últim espai rebatejat. “Els noms dels carrers i places de la ciutat són el reflex dels referents culturals i històrics amb els quals ens volem identificar com a societat. I actuen com a elements distintius de la memòria”, ressalta el text.

Inauguració de la plaça de Clara Campoamor / VICTÒRIA ROVIRA

“Han hagut de passar set mesos des d’aquell acord perquè l’actual govern del PSC i Podemos es decidís a materialitzar el canvi de noms. Ho ha fet, però, d’una manera clandestina, sense comunicar-ho a la resta de grups i, ni tan sols, convocar les entitats que en el seu moment van ser proposants dels noms actuals”, denuncia alhora el manifest.

El text està firmat per diferents entitats:  Sabadell per la República, Bruixes del Nord, La Crida, Entesa, Esquerra Republicana, Mesa de Catalunya d’entitats Memorialistes i Xarxa Catalana i Balear de Suport a la Querella Argentina, Òmnium Cultural i Sabadell en Comú.

Comentaris
To Top