Ciutat

Adeu a les places de Llonch i Marcet: s’aprova el canvi en el nomenclàtor de Sabadell

La Junta de Govern Local ha aprovat el canvi de denominació de l’espai públic

/ Cedida

Punt i final a les places dels exalcaldes Josep Maria Marcet i d’Antoni Llonch. La Junta de Govern Local ha aprovat el canvi de denominació dels espai públics, que passaran a dir-se plaça de les Dones del Tèxtil i Clara Campoamor, dues denominacions de cort feminista. Les noves plaques s’encarregaran avui mateix.

Segons avança aquest diari, el govern municipal ha consumat aquest matí la primera fase de l’eliminació de noms franquistes en el nomenclàtor de la ciutat, un procés exigit per la Llei de Memòria Històrica espanyola. A banda, el govern municipal ha procedit a posar nom a tres noves places: Patricio Peñalver, Cipriano Martos i Pi-pi.

L’aprovació arriba just abans de la celebració de les eleccions municipals d’aquest diumenge i compta amb el consens de les principals formacions polítiques de Sabadell. L’Ajuntament sempre ha justificat el canvi de denominació en el compliment de la legalitat vigent, que impedeix noms als carrers que estiguin vinculats al règim de Francisco Franco.

Segons fonts del govern municipal, el canvi efectiu es produirà en les properes setmanes i previsiblement recaurà sobre el govern en funcions de Maties Serracant. No obstant això, altres fonts apunten que els canvis de placa no arribaran a temps abans d’un possible canvi de color en l’executiu local. “És just que arribi abans del 15 de juny, el ple d’investidura del nou alcalde”, assenyalen aquestes fonts.

Estocada als símbols franquistes de Sabadell: Llonch i Marcet, fora de l’espai públic

Canvis tranquils

La substitució dels noms de Llonch i Marcet han arribat a la Junta de Govern Local amb un acord unànime de les quatre formacions dins del govern –Crida per Sabadell, Unitat pel Canvi, ERC i 100% Sabadell–. Després dels desacords interns que va generar la possibilitat de substituir el nom de la plaça d’Antoni Llonch per 1 d’Octubre, ara el canvi s’ha produït amb sintonia.

En el passat ple municipal de febrer, el ple va aprovar el canvi de denominació. Aleshores, una transversalitat de formacions es van mostrar a favor d’eliminar els noms dels carrers –esquerra i dreta, govern i oposició, independentisme i constitucionalisme–. De fet, només Cs i PP van rebutjar el canvi en el nomenclàtor.

Comentaris
To Top