Ciutat

Sabadell instal·larà 36 noves llambordes ‘stolpersteine’

Llambordes per recordar les víctimes del nazisme a Sabadell / D.S.

La ciutat de Sabadell instal·larà a finals del proper mes de gener un total de 36 noves llambordes stolpersteine. Els elements ja han arribat a la ciutat, i serviran per recordar i reconèixer tots els deportats sabadellencs als camps nazis entre els anys 1940 i 1945.

Ara s’exposaran al Museu d’Història de Sabadell (MHS), del divendres 20 de desembre al 19 de gener de 2020, perquè la ciutadania les pugui veure juntes. La mostra l’organitzen l’Ajuntament, el Memorial Democràtic i l’Amical de Mauthausen, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Aquestes llambordes se sumen a les 23 que es van exposar al MHS i col·locar a diferents indrets de Sabadell l’any 2018. Les 36 que arriben ara estan dedicades, d’una banda, a 16 deportats que van ser assassinats als camps de Gusen, Hartheim i Mauthausen i, d’altra banda, a 20 deportats que van ser alliberats dels camps de Mauthausen, Bergen-Belsen, Aurigny, Buchenwald i Sachsenhausen.

La mostra va acompanyada d’un full de sala que recull la imatge conjunta d’aquestes noves stolpsersteine i la llista de tots els deportats sabadellencs que van patir l’internament i l’extermini als camps nazis en el marc de la Segona Guerra Mundial. Ho van fer després de la desfeta de l’exèrcit republicà davant les tropes feixistes de Franco i un cop es van veure forçats a la retirada i l’exili al país veí de França, on també van haver de patir l’internament previ en camps de concentració habilitats per als refugiats espanyols.

La col·locació, el 25, 26 i 27 de gener del 2020

L’Ajuntament de Sabadell i el Memorial Democràtic de Catalunya col·locaran aquestes noves llambordes davant dels domicilis en què van néixer o viure aquestes persones, en una acció simbòlica que en certa mesura vol reparar el dolor patit per les seves famílies i fixar la seva història personal en el nostre espai urbà quotidià i en el context general dels fets de l’Holocaust. La col·locació es farà el cap de setmana del 25 i 26 de gener.

L’endemà, el 27 de gener es posarà la darrera, en el marc de la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i del Programa de Memòria Històrica de Sabadell.

Les stolpersteine van ser creades l’any 1993 per l’artista alemany Gunter Demnig. Actualment a tot Europa n’hi ha col·locades més de 70.000. Són uns llambordins artesanals fets de formigó recoberts amb una placa de llautó amb les dades gravades de cada persona deportada.

L’Ajuntament de Sabadell forma part de la xarxa de municipis de Memòria i Prevenció del Feixisme “Mai Més”, conjuntament amb l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya. Sabadell coordina la xarxa actualment i fins a l’any 2022. També segueix fermament compromès amb el desenvolupament d’un Programa de Memòria Històrica local.

Aquest projecte és impulsat i coordinat pel Memorial Democràtic de Catalunya i la Direcció General de la Memòria Democràtica (Departament de Justícia, Generalitat de Catalunya), que vetllen per eixamplar aquest acte d’homenatge que ha esdevingut popular a escala europea i per difondre’n els continguts i la significació històrica.

Publicitat
Comentaris
To Top