Ciutat

Pressió vallesana perquè la Generalitat faci arribar l’R4 a l’Aeroport del Prat

Jordi Ballart, Ignasi Giménez i Marta Farrés, en la signatura de la carta / ALBERT SEGURA

Els alcaldes del Vallès Occidental per on discorre la línia R4 de Rodalies reclamen a la Generalitat que sigui aquesta la que arribi a l’Aeroport del Prat en lloc de crear un nou ramal gestionat per FGC. Així ho han decidit els representants dels municipis reunits aquest divendres al Consell Comarcal, entre els quals el seu president, Ignasi Giménez, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

Els alcaldes reunits han acordat que convocaran un consell d’alcaldes, amb data per determinar, i que s’hi convocarà el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. En ella es recorda que en el Pla d’Infraestructures Ferroviàries de Rodalies de Barcelona 2008-2015 ja s’establia que es prioritzaria el ramal ja existent de l’R4, que tan sols requereix allargar la línia des d’un punt comprès entre L’Hospitalet de Llobregat i El Prat de Llobregat, mentre que l’explotació del servei a través d’FGC implicaria una nova infraestructura.

Per tot plegat, la carta sol·licita un replantejament de la proposta de la Generalitat. “Sol·lictarem al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que participi en una sessió extraordinària del consell d’alcaldes perquè li puguem transmetre les necessitats que des del Vallès Occidental tenim i que no es contemplen”, ha explicat Giménez.

Per la seva banda, Farrés ha posat èmfasi en què Barcelona és una ciutat que “ha quedat bloquejada” en aspectes com l’habitatge, la indústria o l’economia, i que això empeny al moviment de població cap a l’àmbit metropolità. “És imprescindible que la Generalitat no resolgui tot amb centralisme, hi ha una població al voltant de Barcelona que exigim que el transport públic sigui de qualitat, ben dotat i per tenir una bona connexió”, ha destacat.

Els alcaldes, reunits al Consell Comarcal / ALBERT SEGURA

Ballart, pel seu cantó, ha reivindicat un respecte per als municipis que rodegen Barcelona: “L’R4 és la línia més llarga de Rodalies, som un milió d’habitants i beneficiaria no només el Vallès Occidental, també el Bages o el Baix Llobregat, no som el pati del darrera de Barcelona”. Ballart recorda que les decisions preses des de la capital es fan pensant estrictament en ella, posant com exemple l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions o les noves tarifes del transport públic, amb una “visió centralista”, ha dit, que volen “combatre”.

Un servei que necessita millores

El temps, però, és capriciós, i ha fet que la reunió d’aquest divendres hagi coincidit amb el primer dia caòtic a Rodalies de l’any, on s’han acumulat retards de fins a una hora de l’R4 per una incidència a l’estació de Montcada i Bifurcació.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ja va demanar a la Generalitat el passat 24 de desembre que replantegi la connexió ferroviària amb l’Aeroport del Prat. La petició arriba un dia després que el govern va aprovar declarar d’interès públic la línia que Adif està construint entre el centre de Barcelona i l’Aeroport i encarregar a Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) que exploti aquest nou servei, que està previst que entre en funcionament a partir del 2022.

Concretament, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va destacar que no es tractarà d’un tren llançadora cap a l’aeroport sinó d’una nova línia de Rodalies que creuarà tota la ciutat i s’aturarà als municipis de camí a l’aeroport amb l’objectiu de donar “vertebració territorial”. De fet, l’estació de Sants només serà una de les estacions on s’aturi, i continuarà el seu trajecte cap a Sant Andreu Comtal o l’aeroport.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top