Oci i cultura

Al·legat contra els apriorismes! Adaptar un llibre a còmic ofereix moltes sorpreses

[Homenatge a Catalunya. Andrea Lucio i Jordi de Miguel. 2019. Editorial Rosa dels vents. 19.90 €]

A priori semblaria que adaptar un llibre a format còmic no oferiria gaires sorpreses. Però ai las: els apriorismes! La versió de vinyetes d’Homenatge a Catalunya és una lliçó sobre els marges del possible. Andrea Lucio i Jordi de Miguel han anat bastant més enllà que una mera transposició de la paraula escrita al dibuix. Han fet periodisme.

Com? Entrevistant personatges de l’univers orwellià i revisitant els escenaris de la novel·la. Ep! 83 anys més tard. Així aconsegueixen aturar la narració del còmic per anar introduint acotacions des del coneixement que tenim en el 2020. És genial -tot i ja molt comentada- la referència a la plaça George Orwell de Barcelona, on es va instal·lar la primera càmera de videovigilància de la ciutat. La distopia de la seva posterior novel·la, 1984, feta realitat.

Tanmateix, estampar una fotografia en color enmig de pàgines de vinyetes de dibuix és molt visual i atractiu. Es tracta d’un recurs que utilitzaran més endavant, amb l’entrevista a alguns experts orwellians. L’aparició d’un codi QR (que connecta amb una web en què s’aprofundeix en l’explicació del relat del còmic) és també divertida, malgrat que l’ús dels codis QR vagi a la baixa. Potser, posats a revisitar Homenatge a Catalunya, es podria afegir una playlist de la música d’aquell temps.

Finalment, les diferents tècniques emprades per la il·lustradora Andrea Lucio omplen de tendresa aquesta història i creen imatges molt suggeridores en el nostre cap. Ai las, els apriorismes!

Publicitat
Comentaris
To Top