Ciutat

Arxivada la querella per prevaricació d’Smatsa contra Serracant i altres regidors

Cop judicial per a Smatsa. L’Audiència de Barcelona ha arxivat definitivament la querella per prevaricació presentada per l’empresa concessionària del servei de neteja viària i recollida selectiva contra l’exalcalde Maties Serracant, els exregidors Albert Boada, Lluís Perarnau, Xavi Guerrero i l’assessor Jordi Colomer, i diversos responsables tècnics de l’Ajuntament.

Smatsa es va querellar contra polítics i funcionaris de l’Ajuntament de Sabadell durant el mandat quadripartit. Ho va fer després que el citat executiu posés en marxa tota una sèrie d’actuacions per comprovar que Smatsa realitzava els serveis pels quals cobrava. L’Ajuntament entenia que Smatsa havia realitzat uns sobrecostos per valor de 6,5 milions d’euros.

L’Audiència de Barcelona ha considerat que les actuacions de l’Ajuntament van ser ajustades a la llei i que el seguiment per part del govern anterior –amb mesures com l’obligació d’equipar amb GPS els vehicles de l’empresa per fer-ne un control– en cap cas van ser “mesures injustes”, sosté el jutge en la seva interlocutòria. El magistrat considera que Smatsa mai ho hauria d’haver portat per la via penal. “Es posa en evidència l’ús instrumental de la via penal per part d’Smatsa”, ha afirmat Maties Serracant després de conèixer la interlocutòria. El regidor de la Crida i exalcalde de Sabadell ha considerat que “la prevaricació era una conjectura d’Smatsa”. 

Serracant, sortint dels jutjats de Sabadell, en una imatge d’arxiu / ACN

“Smatsa ens roba”

L’exregidor de Nova Economia Albert Boada –també investigat en la causa que ara s’ha arxivat– ha lamentat que el control sobre l’empresa hagi acabat en una judicialització del conflicte. Ha parlat en termes de contradicció entre qui actua d’acord amb la llei i qui no: “Smatsa viu en el món de la il·legalitat. S’aconsegueix el contracte de manera il·legal posant algunes millores, com la instal·lació de GPS, i després no ho fan. Se’ls reclama que ho facin des de l’Ajuntament i et denuncien”, ha lamentat, i ha afegit, sense embuts, que “el que fa Smatsa és un robatori“.

En la línia de vigilar l’activitat d’Smatsa, l’antic responsable de Serveis Municipal, Lluís Perarnau, ha emplaçat el Govern que segueixi amb la fiscalització del contracte de neteja i, d’altra banda, ha reclamat que es porti a la comissió jurídico-assessora, des d’on la Crida pretén declarar nul el contracte actual de neteja i recollida de residus i buscar una alternativa per a la prestació d’aquest servei. I, així, Perarnau ha demanat que l’Ajuntament segueixi personat en la causa d’Smatsa del cas Mercuri.

D’altra banda, l’exregidor d’Espai Públic Xavier Guerrero ha valorat que tant el jutjat primer com l’Audiència de Barcelona han confirmat que “no és delicte defensar el bé comú” davant d’una empresa “untada de mercuri” que “no podia justificar les factures que emetia”.

Comentaris
To Top