Ciutat

La Fundació Bosch i Cardellach inaugurarà el 19 de febrer el seu nou local a l’Espai Cultura

Façana de l'antiga Escola Industrial de Sabadell, seu de l'Espai Cultura de la FCS / VICTÒRIA ROVIRA

[Aleix Pujadas / P.J. Armengou]

El dimecres 19 de febrer, la Fundació Bosch i Cardellach (FBiC) inaugurarà la seva nova seu. Ho farà en una zona de l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell (FCS), al carrer d’En Font, després del trasllat que van fer l’any passat des del local del carrer de la Indústria, propietat de la fundació. 

La inauguració començarà a les 17 h, a porta tancada, quan el seu president, Josep Maria Benaul, explicarà què és la FBiC i cap on vol anar als caps dels grups municipals de l’Ajuntament. A les 18 h es farà la projecció del documental sobre la Colla de Sabadell Estem voltats de pocavergonyes!, en què per assistir-hi caldrà reservar plaça. A les 19 h es farà l’acte institucional d’inauguració obert a tothom.

Fins ara la Bosch i Cardellach ocupava un local que no era seu, cedit per la fundació, al carrer de la Indústria, 18. En aquest darrer espai s’instal·laran en els pròxims mesos el Col·legi d’Enginyers i la Caixa d’Enginyers, que només utilitzaran la planta baixa, fet pel qual la Fundació Bosch i Cardellach conservarà l’arxiu a la seva ubicació actual: el soterrani de l’edifici.

Espais propis

A la seva nova ubicació al carrer d’En Font, davant del Mercat Central, la FBiC tindrà entrada pròpia, intèrfon i placa a la façana. Ocuparà la meitat de l’antiga biblioteca, on ubicarà una sala d’actes amb 50 cadires, ampliables al passadís. L’entitat dirigida per Josep Maria Benaul també tindrà una sala de juntes, un espai per a oficines i diverses sales de reunions.

Les despeses per arranjar el nou local han anat a càrrec de la FCS, que havia de cedir gratuïtament el local del carrer de la Indústria a la FBiC fins a l’any 2030, i que ara podrà obtenir-ne un rèdit econòmic: 50.000 euros anuals en concepte de lloguer. Al mateix temps, el canvi suposarà per a la Bosch i Cardellach menys costos de manteniment, que a l’antiga seu suposaven un dèficit anual de 10.000 euros, segons fonts de la fundació.

El trasllat tanca un episodi complicat per a la FBiC. El desembre del 2018, l’antiga junta va dimitir en bloc davant la pressió de membres numeraris contraris al trasllat. L’actual acord amb la FCS per al canvi de seu, indiquen des del nou equip directiu, és millor que l’anterior i compta amb més consens dins l’entitat. Ofereix més espai i un local més ben situat del que es plantejava al principi. El president de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Joan B. Casas, va explicar divendres passat que l’acord entre les dues parts “és un exemple de com dues fundacions molt arrelades a Sabadell, que en els darrers anys han sofert un canvi substancial, han estat capaces de posar-se d’acord i sortir-ne enfortides, tant uns com els altres”. No són canvis fàcils de fer, va dir Casas, però “penso que aquest ha acabat amb molt èxit per part de tots”.

Comentaris
To Top