ALBERT SOLÉ BONAMUSA

Els numeraris de la Bosch i Cardellach

La porta de la Fundació Bosch i Cardellach / VICTÒRIA ROVIRA

[Per Albert Solé Bonamusa, periodista i director del D.S.]

Hi ha una certa remor dins les paretsde la Fundació Bosch i Cardellach. Aquesta entitat, lloc de trobada d’estudiosos interessats per analitzar el passat i projectar el futur de la ciutat, viu temps complicats en l’àmbit econòmic, com tantes altres entitats sense ànim de lucre, d’altra banda. La notícia que la Fundació es veia obligada a deixar la seu del carrer Indústria per tornar a l’Escola Industrial de la plaça del Mercat no ha caigut massa bé entre alguns numeraris –socis que per la seva trajectòria tenen una condició especial dins l’entitat–.

De la cinquantena de numeraris que té la Bosch i Cardellach, una vintena ha signat una carta dirigida a l’actual junta per demanar-los una reunió urgent. Volen escoltar directament els motius de la decisió de deixar la seu d’Indústria, i saber si hi ha possibilitats de fer marxa enrere. Fonts que he consultat entre els numeraris inquiets expliquen que no volen fer mal a l’entitat, tot el contrari, ni volen fer més soroll de l’imprescindible, però sí que diuen que perdre la seu actual és molt greu, i volen saber si és irreversible. Tenen cita el 12 de novembre.

També he parlat amb una font de la junta actual de la Fundació Bosch i Cardellach que entén la preocupació d’aquesta vintena de numeraris perquè els acords als quals va arribar la fundació amb la Caixa de Sabadell en el seu moment per deixar l’Escola Industrial per anar al carrer Indústria –el local és de l’entitat– ara s’incompleixen amb el retorn a la plaça del Mercat.

Tot el patrimoni que Caixa Sabadell tenia dedicat a un ús social i cultural va passar a mans de la Fundació Antiga Caixa Sabadell amb la fusió amb Unimm i després amb el BBVA, però ara aquesta fundació ja no rep ingressos de cap banc, i segons aquesta font de la junta de la Bosch i Cardellach, necessita poder treure més rendiment dels seus actius.

Els numeraris signants de la carta, però, no estan convençuts del tot amb aquesta explicació i en volen saber més. Un altre detall que inquieta els numeraris i també els socis és què passarà amb el nombrós arxiu de la Bosch i Cardellach, situat ara al soterrani del carrer Indústria. Segons la junta, estan negociant perquè, tot i el trasllat, l’arxiu es pugui quedar al mateix lloc.

En el context actual en què l’Aliança Francesa està a punt de tancar les portes i el Museu del Gas va abaixar la persiana just ahir, la marxa de la Bosch i Cardellach de casa seva és un cop dur per a la ciutat. I més que els casos concrets, que individualment tenen justificacions diferents, el que denota és que la cultura i la intel·lectualitat sabadellenca està perdent múscul. Algú hi hauria de fer una reflexió profunda. Són tres casualitats o el símptoma d’un problema més gran?

Comentaris
To Top