Ciutat

Sensació agredolça davant les noves tarifes de la TUS

A partir d’avui, les tarifes de Transports Urbans de Sabadell (TUS) canvien: els preus d’alguns bitllets pugen fins a un 6,67% i els mensuals cauen fins a un 20%. D’aquesta manera, la TUS premia els més joves i els fidels d’aquest servei a costa d’apujar el preu als esporàdics.

En concret, el bitllet senzill, que fins ara costava 1,50 euros, ara ha augmentat a 1,60 euros, i la targeta de 10 viatges passarà de costar 8,50 euros a 8,80 euros. En canvi, la targeta mensual ara costa un 16,67% menys, de 45 euros a 37,50 euros. Els menors de 30 anys encara tindran més  rebaixa: la T-Mensual Jove tindrà un preu de 26 euros respecte als 32,50 euros que costa encara, el que suposa fins a un 20% de descens del seu preu anterior.

Aquest contrast ha generat una sensació agredolça (i fins i tot indiferència) en el primer dia d’aplicació. Pels usuaris d’aquest transport públic, el preu del senzill continua sent “abusiu“: “Si 1,50 euros per trajecte ja era un gra massa, aquesta petita pujada ho referma”, coincideixen un grup de veïns que esperen a la parada Picasso. Però, a trets generals, els joves han celebrat aquesta mesura.

És el cas de la Deborah, que cada dia es desplaça amb autobús des de Can Puiggener al carrer de Brutau (Eixample) i ho fa amb la seva targeta mensual jove, personal i intransferible. La jove veu aquesta rebaixa com un incentiu. “Les rebaixes de la TUS són els primers passos per repensar la mobilitat a Sabadell”, exposa. Per ella, perquè el cotxe deixi de ser una opció dins de la ciutat cal que el jovent vegi un benefici a les seves butxaques. Hi coincideix l’Omar, que pensa que una rebaixa del 20% és temptadora. Pensa que, en canvi, “una persona que agafa l’autobús dos dies cada mes només ha de pagar 20 cèntims més. I això no és massa”.

Una senyora espera el seu autobús a la plaça de Picasso / D.S.

A altres joves com l’Odalis o l’Iris, aquesta mesura no els hi afecta gens ni mica. Elles viatgen cada dia a Barcelona, on hi treballen, i utilitzen la T-Jove de dues zones d’AMB que, tot i que els resulta comparativament més cara malgrat la rebaixa del 2020, també es pot validar en els trajectes urbans.

Esperant el seu autobús a les diferents parades de Sabadell, avui també hi havia usuaris que no s’havien assabentat dels canvis. L’Aina, per exemple, portava en efectiu un euro i mig pel seu trajecte de les Termes a Can Rull, on hi treballa. Per a la seva sorpresa, just avui necessitava els 10 cèntims que no portava. Per sort, una dona jubilada que disposa del carnet per gaudir gratuïtament d’aquest servei li ha prestat. “Se’m va acabar la targeta i avui ho portava en efectiu”, justifica. De totes maneres, ho veu massa.

El José, que s’estima més caminar, només es mou en autobús de Sol i Padrís a Campoamor per a visitar un familiar. Tampoc no sabia que avui pujaven les tarifes però, per a la seva sort, la T-10 li continua funcionant. Fins que se li esgotin els 3 viatges que li queden –que això pot ser dins de molt de temps, diu- la seva butxaca no notarà el canvi tarifari.

Els barris més allunyats

La percepció ha estat diferent, però, a Torre-romeu i Poblenou de Sabadell, els dos veïnats més allunyats del nucli urbà. En aquest cas, els usuaris de la TUS expliquen que molts cops es veuen obligats a agafar l’autobús per manca d’opcions per exemple, per anar a l’Hospital Taulí. “Els accessos són dolents al nostre barri”, lamenta la Juana, que també critica les “mancances” d’aquest servei a Torre-romeu.

En Jaime lamenta que la població és humil i considera aquest canvi tarifari com una pedra al camí que “separa el barri Poblenou de la resta de la ciutat”. Ho justifica al·legant que “suposa un esforç econòmic” que, a la llarga, moltes persones “acaben notant” a la seva butxaca.

Comentaris
To Top