Ciutat

Els canvis tarifaris, amb ulls sabadellencs

Sabadell i gran part del Vallès, afectats per una política tarifària sense veu ni vot

Maquines expenedores de bitllets / VICTÒRIA ROVIRA

La nova tarifació del transport públic en l’àmbit metropolità –que afecta Sabadell– ha suscitat tant crítiques com adhesions. Els seus impulsors consideren que el canvi premiarà els usuaris habituals del transport públic i castigarà els esporàdics. Mentre que els seus detractors consideren que també penalitzarà les famílies –la majoria de bitllets són unipersonals–, els usuaris que es mouen a peu o en bicicleta però agafen el bus o el tren de tant en tant, i els habitants de fora de Barcelona.

A grans trets, els canvis proposats per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) suposen la creació de dos bitllets nous, la T-Casual i la T-Usual, la desaparició de la T-10, i la simplificació dels títols de llarga durada. Els dos nous abonaments són, a la pràctica, noves versions de la T-10 i la T-Mes. La primera se substitueix per la T-Casual, que ara serà unipersonal i un 11,3% més cara. Mentre que la segona es transforma en la T-Usual, unipersonal i un 25,9% més barata.

Els bitllets senzills també s’encareixen un 9,1%. Com afecta Sabadell el canvi? Els nous bitllets, que entraran en funcionament a partir de l’1 de gener del 2020, seran vàlids a Sabadell tant als FGC, a Rodalies, com a la majoria d’autobusos interurbans i totes les línies de Transports Urbans de Sabadell (TUS). Això sí, la TUS conservarà la seva pròpia tarifació per als bitllets d’ús local. “Les tarifes de la TUS encara s’han de revisar, però el canvi de l’ATM no ha d’influir en els futurs preus d’autobús ni cal que a Sabadell adoptem el mateix model tarifari”, explica al D.S. el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert.

Donat que els nous bitllets i tarifes no haurien d’afectar els autobusos locals, la seva implantació només tindrà efecte per als sabadellencs i sabadellenques que surtin de la ciutat. A diferència d’altres municipis vallesans com Sant Cugat o Cerdanyola, Sabadell no està inclosa a la zona 1, que correspon majoritàriament a Barcelona. Això implica que per anar a la capital catalana o qualsevol ciutat de la primera zona –18 de la segona corona–, el preu és més elevat. Pol Gibert opina que els nous preus entren “dins la dinàmica europea de pujar tarifes als viatgers esporàdics i premiar els recurrents” i que “no té per què penalitzar els usuaris de fora de Barcelona si són habituals”.

Lamenta, però, que els acords de tarifes s’hagin fet sense comptar amb les ciutats de la segona corona. Tot i això, molts usuaris vallesans s’han queixat que l’ús que fan del transport públic a Barcelona és necessàriament esporàdic i que l’augment de preus, tot buscant castigar els turistes, acaba per penalitzar les famílies que baixen a Barcelona puntualment. Aixòpassa, no només per l’increment del preu dels títols d’ús esporàdic, sinó perquè a partir del 2020 seran unipersonals. Aquest fet obligarà famílies i grups a comprar més bitllets senzills, o a comprar tantes T-Casual com membres siguin. L’única alternativa en aquest cas serà la T-Grup (una altra novetat).

Es tracta de l’únic bitllet multipersonal del catàleg i permetrà fer 70 viatges en 30 dies per un preu unitari semblant al de la T-Casual. El funcionament del bitllet és semblant al de la T-70/30 (que desapareix) però el cost és molt més elevat. Aquest any, la T-70/30 de dues zones costava 88,05 euros (1,25 euros per viatge); mentre que el 2020 la T-Grup costarà 156,80 euros: 2,24 euros per viatge.

Tot i que es mantenen els descomptes per a famílies nombroses i monoparentals, segueixen sense aplicar als bitllets d’ús esporàdic. No ho feien amb la T-10 i no ho faran amb la T-Casual. La T-Usual, però, resultarà més barata que l’any 2019: 43,10 contra 58,15 euros per un bitllet de dues zones per a una família de categoria general. En canvi, la T-70/90 per a famílies nombroses (que es manté) puja de preu: si l’any 2019 costava 112,35 euros per a dues zones, l’any que ve costarà 125,45 euros.

Arguments a favor

Per a l’entitat Promoció del Transport Públic (PTP) el canvi és positiu, fidelitzarà els usuaris, i resol “una anomalia, molt poc freqüent a Europa: que el títol més utilitzat sigui una targeta amb nombre limitat de viatges, i no un títol amb tarifa plana”. Amb tot, la PTP creu que “aquests canvis haurien d’anar acompanyats de les modificacions en la zonificació tarifària que resolguin les discriminacions que es donen en poblacions no incloses en les zones 1 i 2”. També defensen la introducció de la T-Mobilitat i la integració del bitllet senzill en els mateixos termes que la resta.

Comentaris
To Top