Publicitat
Ciutat

VÍDEO: Comunicacions que salven vides

Un sistema pioner permetrà aplicar el 5G per connectar hospitals amb agents de policia i fer una primera atenció als pacients

La demostració que s'ha fet aquest dimarts a Sabadell / ALBERT SEGURA

Una trucada pot salvar una vida, però per això cal una bona connexió. Sabadell ha acollit aquest migdia la demostració d’una prova pilot que s’emmarca en la Mobile Week, i que permet, a través del programa 5G Barcelona del Mobile World Capital Barcelona, convertir qualsevol persona en metge, o com a mínim poder dur a terme les seves habilitats.

A través del projecte desenvolupat mitjançant el Consorci Sanitari del Parc Taulí, juntament amb Orange, Ericsson i Cisco, es mostra com l’ús de la tecnologia 5G en l’atenció sanitària d’urgències pot estar a l’abast de personal no especialitzat. Sota el nom First Responders, la demostració s’ha dut a terme a la comissaria de la Policia Municipal, a Can Marcet.

L’objectiu del pilot és aconseguir una millor resposta en els primers moments d’una emergència mèdica, uns minuts clau per evitar lesions més greus o, fins i tot, per salvar vides. Concretament, s’ha simulat la caiguda d’un nen en ple pati de la comissaria, moment en què s’activa el protocol i entra en acció el 5G.

En l’acte hi han pres part Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública; Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell; Eduard Martín, director de 5G de Mobile World Capital Barcelona; Joan Martí, director general de Parc Taulí; Montserrat Cereza, directora territorial de relacions institucionals d’Orange; i Andreu Vilamitjana, director general de Cisco Spain.

“La simulació compta amb un sistema que duu un agent de la Policia Municipal, que compta amb unes ulleres, un auricular i un sistema de mòbil, funcionant amb 5G, que permet fer una connexió automàtica i a temps real amb un centre sanitari de referència, que en aquest cas és el Taulí, i des d’allà es dirigeix una atenció a l’agent per fer les actuacions pertinents i evitar que el pacient tingui més problemes abans que arribi el sistema medicalitzat que correspongui”, explica Joan Martí, director general del Parc Taulí.

Un agent amb el dispositiu d’enviament de dades a temps real / ALBERT SEGURA

Des del Taulí intervé el doctor Luis Renter, pediatra intensivista, a través d’un dispositiu comandat per la veu i mitjançant la xarxa 5G. Gràcies a les ulleres de l’agent, el metge pot veure el pacient a temps real, de manera que pot donar indicacions precises a l’agent.

“Es pot tractar d’un infart, un tall, una fractura, o una fractura cervical, entre altres, de manera que aquesta persona que no és sanitària pugui fer les actuacions de la manera més adequada i amb la màxima seguretat fins que no arribi una ambulància”, apunta Martí

El futur de les telecomunicacions

El sistema utilitza una antena 5G, que avui ha estat un repetidor, però que s’està començant a implementar en àrees com la ciutat de Barcelona. Amb tot, s’espera que els pròxims mesos es compti amb un sistema desplegat arreu del país, de manera que això que avui sembla ciència-ficció pugui ser una realitat. Entre el 2021 i el 2025 s’ha de poder fer el desplegament, segons apunten des de l’ens desenvolupador.

“Aquesta serà la primera tecnologia mòbil que surt del mòbil per connectar-ho tot, amb una indústria i uns serveis associats que som incapaços d’imaginar”, ha expressat el conseller Jordi Puigneró. En aquest sentit, ha expressat que els municipis seran peça clau per al seu desenvolupament, ja que permetrà, de retruc, frenar la despoblació.

L’alcaldessa, Marta Farrés, ha apuntat que la ciutat està preparada per endinsar-se en aquest procés tecnològic. “A diferència de la revolució industrial, aquí la gent no en quedarà al marge, hem de ser capaços de no deixar ningú enrere”, ha apuntat.

Publicitat
Comentaris
To Top